Covid-19 | De ce Statele Unite nu pot opri epidemia

Covid-19 | De ce Statele Unite nu pot opri epidemia

Statele Unite sunt de departe țara cea mai puternic afectată de pandemie, cu 134.729 de decese, conform cifrei comunicate sâmbătă de Universitatea Johns Hopkins. Țara a înregistrat un nou record de contaminare în acest weekend, cu 66.528 de cazuri în 24 de ore. Este această cifră cauza primei apariții publice a lui Donald Trump cu mască?

Președintele se afla în timpul unei vizite la spitalul militar Walter Reed din suburbiile Washingtonului și apariția lui purtând mască are o valoare simbolică puternică.

Care sunt motivele pentru care Statele Unite nu pot inversa curba?

Există multe explicații și dr. Fauci, cel mai cunoscut imunolog din țară și sfătuitorul președintelui, a rezumat cel mai bine problemele. Cea mai importantă: disparitatea politicilor de sănătate între state, orașe si regiuni ale continentului complică lupta împotriva virusului, după cum a explicat într-un interviu oferit site-ului FiveThirtyEight.

„Anumite orașe, cum ar fi New York, au reusit să preia controlul asupra lucrurilor”, a declarat Anthony Fauci. Dar, ca țară, când ne comparăm cu alții, nu cred că putem spune că ne-am descurcat bine ”, a spus el.

„E complicat”

Motivul evident al creșterii numărului de cazuri în Statele Unite este pentru un amestec între deciziile politice și reticența populației în a urma recomandările de sănătate. „Nu este un lucru unidimensional. E complicat. Există guvernatori și primari care au acționat perfect”, a adăugat el. „ Și puteți vedea, doar urmărind televiziunile sau ziarele, fotografii cu oameni în baruri, sau care iau parte la adunări, care sunt focare perfecte, mai ales dacă participanții nu poartă mască…”, s-a plâns omul de știință.

Pe de altă parte, ieșirea din izolare a anumitor state s-a făcut prea repede în comparație cu realitatea situației lor. „În ciuda direcțiilor trasate și a recomandărilor pentru deschiderea prudentă, unele state au renunțat prea repede la măsuri”, a spus șeful Centrelor de Prevenire și Control boli (CDC). Florida și Arizona au fost vizate în mod special, unde situația este critică. În Georgia, Atlanta a decretat vineri revenirea la o fază strictă de izolare după redeschiderea parțială a orașului. Spitalele din Texas spun că sunt supraaglomerate.

O divizare periculoasă

Celălalt motiv al acestei crize de sănătate fără precedent în Statele Unite: divizarea societății americane. Din nou, profesorul regretă această fractură care contribuie la răspândirea noului coronavirus.

„Trebuie să fiți orbi și să vă acoperiți urechile pentru a crede că nu trăim astăzi într-o societate foarte divizată din punct de vedere politic. Din nefericire, asta este”, a spus dr. Fauci. „Și știți din experiența istorică că atunci când nu aveți unanimitate, abordarea oricărui lucru nu poate fi eficientă. Deci, cred că trebuie să pornim de la principiul că, dacă nu ar exista atât de multe diviziuni, am avea o abordare mai coordonată „, a remarcat cel care nu împărtășește viziunea lui Donald Trump cu privire la managementul epidemiei. Norocul președintelui este că, în prezent, curba morților nu se potrivește cu cea a infectărilor, care literalmente explodează.

Controversa măștilor devine emblematică pentru dificultățile pe care oamenii de știință americani le întâmpină în a-și transmite mesajul. Donald Trump a contribuit astfel la transformarea acestei probleme într-o problemă politică, deoarece refuzul de a purta masca este văzut de o parte a societății americane ca o afirmare a libertății individuale a cetățeanului în fața autorităților federale și internaționale.

Trump si-a pus sâmbătă seara o mască în timp ce vizita militarii în spital. „Când vorbești cu soldații care tocmai au ieșit de pe masa de operație, cred că este foarte bine să porți o mască”, a spus el reporterilor înainte de vizită. „Nu am fost niciodată împotriva măștilor, dar sunt convins că depinde de timp și loc”, a spus el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook