„Nu există niciun motiv să ne alarmăm” cu privire la un al doilea val, spune profesorul epidemiolog Didier Pittet

„Nu există niciun motiv să ne alarmăm” cu privire la un al doilea val, spune profesorul epidemiolog Didier Pittet

Profesorul Didier Pittet este medic epidemiolog la Spitalele Universitare din Geneva. Este mai degrabă optimist cu privire la noile focare atâta timp cât acestea sunt sub control. Și subliniază importanța distanțării fizice și a spălării mâinilor pentru a reduce virusul.

Le Figaro l-a intervievat după detectarea unui nou focar la Beijing, dar profesorul consideră că nu este un lucru surprinzător.

LE FIGARO: China cunoaște o creștere a cazurilor de Covid-19. Ar trebui să ne îngrijoreze?

Pr Didier PITTET: Nu, nu există niciun motiv să ne alarmăm. Fenomenul este chiar destul de liniștitor, deoarece arată faptul că politica de testare este încă în vigoare. Aceasta face parte din supravegherea normală după primul val.

Germania și Coreea de Sud au cunoscut deja această situație. În Singapore, s-a vorbit despre un al doilea val pentru a descrie ceea ce a fost de fapt o reluare la scară redusă a epidemiei în rândul imigranților ilegali. Este rolul sănătății publice să observe aceste focare și să le izoleze.

Nu numai că aceste episoade nu sunt o surpriză, dar sunt de așteptat. În timp ce aproape 90% din populație nu a întâlnit niciodată virusul, este nevoie doar de câteva cazuri pentru reluarea epidemiei. Putem vorbi despre un al doilea val doar dacă va fi pierdut controlul asupra acestor cazuri noi.

Situația este dificilă și în India…

În opinia mea, situația este îngrijorătoare în această țară pentru că nu are capacitatea să testeze și nu are laboratoare. În plus, strategiile de sănătate publică nu sunt clar stabilite acolo, iar condițiile de sănătate sunt precare. În unele regiuni foarte sărace și populate, izolarea cetățenilor este pur și simplu imposibilă. Dar India se confruntă și astăzi cu primul val.

Cum vom recunoaște un posibil al doilea val?

În principiu, acesta poate apărea doar atunci când primul a fost soluționat. Este recunoscut printr-o creștere semnificativă a infectărilor și printr-o accelerare a transmisiilor. Dacă numărul de cazuri se dublează la fiecare cinci zile, acesta este probabil începutul celui de-al doilea val. În plus, nu va fi diferit de primul. Virusul nu s-a schimbat și, în fața unei populații care nu s-a întâlnit cu el, va continua să se răspândească în același mod.

Ce știm astăzi despre influența pe care variațiile climatice o au asupra virusului?

Ca toate virusurile, Sars-Cov-2 este sensibil la căldură. Cu toate acestea, este evident că anotimpul cald nu îl oprește pe continentele unde se propaga. Pentru moment nu este un virus de sezon, spre deosebire de gripa care aproape că dispare primăvara. În Europa, măsurile de barieră (izolarea, distanțarea fizică, spălarea mâinilor, izolarea bolnavilor, munca de acasa etc.) au ajutat la terminarea primului val.

Este inevitabil un al doilea val?

Totul depinde de dimensiunea sa! Mici valuri sunt inevitabile, cu siguranță. Virusul va trece de la o persoană la alta, atât timp cât este posibil, cu consecințe medicale vizibile la un număr mic de persoane. Aceste cazuri pot rămâne izolate și vom vorbi despre focare. Dar dacă nu mai putem înțelege circulația virusului și pierdem firul transmisiei virale, atunci vom pierde controlul. Și vom fi surprinși brusc de un număr mult mai mare de bolnavi decât se așteapta.

Acesta este motivul pentru care statele au stabilit praguri de alertă, care trebuie să-i avertizeze asupra începerii unui al doilea val și să-i determine să ia măsuri mai stricte.

Țările care au învins epidemia, în special în Europa, sunt înarmate pentru a evita izolarea în cazul unei reveniri a virusului?

Suntem mult mai bine pregătiți, cu siguranță. Pe de o parte, am învățat să frânam acest virus, prin modificări ale comportamentului individual, cum ar fi distanțarea fizică și spălarea mâinilor. Pe de altă parte, nimeni nu vrea să retrăiască experiența dureroasă a izolării. Prin urmare, sunt destul de optimist pentru viitor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook