Chinezii susțin că virusul SARS-Cov-2 provine de la homari americani importați pe piața umedă de la Wuhan

Chinezii susțin că virusul SARS-Cov-2 provine de la homari americani importați pe piața umedă de la Wuhan

O rețea de conturi Twitter legate de China susțin că SARS-Cov-2 a fost importat pe piața fructelor de mare din Wuhan printr-un transport de homari din statul Maine, SUA, a descoperit un cercetător în domeniul dezinformării. Teoria este cea mai recentă apariție de la Beijing, într-un efort de a devia orice investigație asupra adevăratei origini a virusului.

Zha Liyou, consulul general chinez cu sediul în Kolkata, a fost primul care a postat pe Twitter informația, la mijlocul lunii septembrie. A fost apoi distribuită Twitter în mai multe limbi, inclusiv engleză, spaniolă, franceză, coreeană și chiar latină.

Marcel Schliebs, cercetător în dezinformare cu sediul la Universitatea Oxford, spune că a descoperit peste 550 de postări care promovau teoria folosind o formulare aproape identică.

El spune că toate conturile distribuie mesaje în momente similare, în fiecare zi, între 8 și 11 dimineața ora Beijingului.

„Atribuirea mesajelor unor persoane anume este cu adevărat dificilă”, spune Schliebs pentru NBC News. „Dar putem vedea că există un efort coordonat și că este o narațiune pro-chineză”.

Schliebs a reușit să descopere rețeaua după ce a observat că unele dintre conturi erau „marionete nesofisticate” cu „foarte puțini sau zero urmăritori”, în timp ce altele păreau a fi conturi legitime care au fost piratate în scopul răspândirii dezinformării.

„Nu este sofisticat atunci când te uiți la conturi individuale. Dar aceste tipuri de rețele sunt concepute pentru a încerca să aducă anumite subiecte în trending pe rețelele de socializare”, spune pentru NBC Bret Schafer, șeful echipei de monitorizare a informațiilor de la Alianța pentru Securizarea Democrației.

Schliebs a transmis concluziile sale către Twitter, care spune că a suspendat multe dintre conturi.

Beijingul a susținut anterior că Covid-19 a plecat inițial de la Institutul de Cercetări Medicale al Armatei SUA de la Fort Detrick, dar și că provine din Rusia și a sosit prin intermediul liniilor feroviare.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook