Viktor Orban condamnă atitudinea ostilă a UE față de Ungaria și Polonia. „Se comportă ca și cum am fi dușmani”

Viktor Orban condamnă atitudinea ostilă a UE față de Ungaria și Polonia. „Se comportă ca și cum am fi dușmani”

Premierul maghiar Viktor Orban, care se află la șase luni distanță de alegerile legislative – care promit să fie strânse, a denunțat sâmbătă atitudinea Uniunii Europene față de țara sa și față de Polonia, atitudine demnă de URSS, crede el.

„Uniunea Europeană ne vorbește și se comportă cu noi și cu polonezii ca si cum am fi niște dușmani”, a spus el în fața unei mulțimi de simpatizanți, adunați la un miting organizat cu ocazia sărbătorii naționale care comemorează răscoala Ungariei împotriva URSS, din 1956.

Sprijin pentru Varșovia împotriva Bruxelles-ului

„Bruxelles-ul ar face bine să înțeleagă că nici măcar comuniștii nu au reușit să ne învingă. Suntem David, pe care Goliat ar face mai bine să-l evite”, spune el, arătându-și sprijinul pentru Varșovia în conflictul cu Bruxelles privind independența instanțelor de judecată.

Câteva zeci de mii de oameni au manifestat anterior pe străzile capitalei. Printre participanții la marș, unii au venit din Polonia, au fluturat steaguri poloneze și pancarte pe care sciria „Bruxelles = dictatură”.

Liderul în vârstă de 58 de ani, la putere între 1998 până în 2002, apoi din 2010 până în prezent, trebuie să infrunte încă de săptămâna trecută un mare inamic, Peter Marki-Zay, 49 de ani, primar conservator al provinciei din care face parte Budapesta și câștigător surpriză al opoziției.

Experții prezic o bătălie extrem de strânsă în aprilie 2022, una de care Viktor Orban nu a mai avut parte în ultimii ani de zile.

Marki-Zay a organizat un miting la Budapesta pentru Ziua Națională și a adunat în jur de 5.000 de oameni, în fața cărora a spus: „Oamenii s-au săturat în 1956 și s-au săturat și astăzi!”.

Alegerile primare ale opoziției maghiare, o premieră în țară și un mare succes, au unit șase partide de opoziție de toate convingerile, într-un efort de a-și uni forțele în fața unui sistem electoral care îl favorizează pe Viktor Orban și partidul său de dreapta, Fidesz.

Liderul maghiar și-a avertizat electoratul împotriva întoarcerii stângii – „rămâne doar unul, indiferent de modul în care se deghizează”, a spus el – și a distilat public suspiciuni de intervenție străină în scrutin.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook