Danemarca este prima țară din UE care autorizează pilula anti-Covid de la Merck

Danemarca este prima țară din UE care autorizează pilula anti-Covid de la Merck

Danemarca a devenit joi prima țară din Uniunea Europeană care autorizează medicamentul anti-Covid molnupiravir, produs de laboratorul american Merck, pentru pacienții cu risc ridicat de a dezvolta forme severe. Comercializat sub denumirea de Lagevrio, medicamentul sub formă de tablete a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de autoritatea europeană de reglementare (EMA) pentru utilizare de urgență, înainte de autorizarea formală de introducere pe piață. Lagevrio este autorizat din noiembrie în Marea Britanie și în proces de autorizare în Statele Unite, dar rezultatele sale mai puțin bune decât cele așteptate determină statele să aștepte.

„Recomandăm tratamentul, considerăm că avantajele depășesc dezavantajele pentru pacienții care prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi grav de Covid-19”, anunță un oficial al Agenției Naționale de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe. „Suntem pe deplin conștienți că este un tratament nou și neaprobat, asupra căruia încă nu avem prea multe cunoștințe”, recunoaște SST, care monitorizează cu atenție efectele tratamentului.

Reduce cu 30% rata de spitalizare și deces

„Sperăm că tratamentul va ajuta la reducerea numărului de spitalizări în cazul pacienților cu risc ridicat de a dezvolta o formă severă”, spune Kirstine Moll Harboe. În Danemarca sunt în prezent spitalizate 508 persoane, dintre care 66 la terapie intensivă.

Rezultatele complete ale studiului clinic, comunicate pe 26 noiembrie de Merck, arată o eficacitate mult mai scăzută decât cea anunțată la începutul lunii octombrie, pe baza datelor intermediare. Medicamentul a redus doar cu 30% – nu la jumătate, cum a fost anunțat inițial – rata de spitalizare și deces la pacienții cu risc care l-au primit imediat după infectare.

Pe 9 decembrie, Franța a refuzat să autorizeze tratamentul. Norvegia a semnat miercuri un acord bilateral cu Merck pentru a asigura livrarea promptă a tratamentului, dar încă așteaptă undă verde de la EMA, pentru a-l aproba.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook