Chinezii au dezvoltat un test Covid non-invaziv, fără tampon în nas. Rezultate în 10 minute, eficiență de peste 90%

Chinezii au dezvoltat un test Covid non-invaziv, fără tampon în nas. Rezultate în 10 minute, eficiență de peste 90%

O nouă tehnologie dezvoltată de China poate oferi rezultate la testele Covid în decurs de cinci până la 10 minute, doar prin analizarea fluxului de aer expirat, eliminând astfel tampoanele, care pot provoca stări de inconfort atunci când sunt introduse în gât sau nas, și timpii lungi de așteptare.

Potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Breath Research, jurnal academic britanic, oamenii de știință și cercetătorii chinezi au dezvoltat un test rapid neinvaziv pentru Covid-19, care analizează compușii respirați.

Tehnologia a fost dezvoltată de o echipă condusă de Yao Maosheng, profesor la Colegiul de Științe și Tehnologie a Mediului din cadrul Universității din Beijing, împreună cu colegii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din districtul Chaoyang din Beijing.

Eficiență de 91 până la 100%

Echipa de cercetare a solicitat un brevet național pentru noul sistem.

Yao spune că, deoarece infectarea cu SARS-CoV-2 provoacă modificări ale metabolismului, compoziția aerului expirat a pacienților cu Covid-19 a fost diferită de cea a persoanelor sănătoase.

El spune că analiza a 12 compuși organici cheie ar putea distinge pacienții Covid-19 de alți subiecți cu o acuratețe de 91 până la 100%.

Pentru a face testul, oamenii trebuie doar să expire într-o pungă de plastic de unică folosință timp de aproximativ 30 de secunde.

„Experimentele cu subiecți recrutați au dovedit că sistemul este eficient”, spune Yao. „Este rapid și suficient de sensibil.

„Acum trebuie să testăm mai multe probe de respirație pentru ca sistemul să treacă de la stadiul experimental la aplicarea clinică”.

Economisește timp și reduce rata rezultatelor fals-negative

Cercetarea a implicat 74 de pacienți Covid-19, 30 de pacienți cu infecții respiratorii non-Covid și 87 de lucrători medicali și persoane sănătoase.

Yao pune că sistemul de testare neinvaziv ar putea economisi timp și ar putea depăși problema de sensibilitate a testului de acid nucleic, în special în scenariile în care se dorește o testare rapidă, de exemplu în spitale, avioane, întâlniri la nivel înalt, hoteluri de carantină și puncte de intrare vamale.

Oamenii de știință și cercetătorii din alte țări, inclusiv Japonia, Indonezia, Israel, Franța și Olanda, lucrează la dezvoltarea unei tehnologii similare încă de anul trecut. Dar echipele de cercetare din China au fost primele care au raportat date experimentale.

Folosirea ambelor teste ar oferi o „garanție dublă” pentru a reduce și mai mult răspândirea Covid-19, a adăugat el.

Sursa: ECNS

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook