EMA: Administrarea unui vaccin diferit pentru doza de rapel pare să ofere o protecție mai bună împotriva Covid

EMA: Administrarea unui vaccin diferit pentru doza de rapel pare să ofere o protecție mai bună împotriva Covid

Administrarea unui vaccin anti-Covid diferit pentru rapel, față de cel primit la prima doză, ar putea provoca un răspuns imun mai puternic decât un rapel cu același vaccin, transmite autoritatea de reglementare europeană. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă că studiază datele pentru a decide dacă se va alinia la o decizie a Agenției SUA pentru Medicamente (FDA), care miercuri a autorizat injectarea unui vaccin diferit pentru doza de rapel, față de cel utilizat pentru primele două doze.

Vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca sunt autorizate în prezent în Uniunea Europeană. EMA a aprobat principiul unei a treia doze de Pfizer/BioNTech pentru cei peste 18 ani, oferind statelor sarcina de a decide care grupuri ale populației sunt eligibile.

„Unele studii oferă rezultate promițătoare, care confirmă faptul că metoda determină, prin anumite combinații de vaccinuri, un răspuns imun mai puternic decât atunci când același vaccin este utilizat pentru o injecție suplimentară”, spune Marco Cavaleri, responsabil pentru strategia de vaccinare la EMA.

Mai multe țări au aprobat o doză de rapel pentru a crește imunitatea celor vaccinați, care pare să scadă după câteva luni.

Mai bine protejat

Un studiu lansat în Statele Unite săptămâna trecută arată că persoanele care au primit vaccinul Johnson&Johnson – care, la fel ca AstraZeneca, utilizează tehnologia clasică a vectorilor virali – păreau a fi mai bine protejate de o doză de rapel a unui vaccin ARN mesager, cum ar fi Pfizer sau Moderna.

Vaccinurile ARN mesager cu doză de rapel par să funcționeze mult mai bine în stimularea sistemului imunitar și sunt capabile să obțină un răspuns imunitar puternic, a spus Cavaleri.

Un studiu publicat joi de Pfizer/BioNTech indică faptul că o a treia doză a vaccinului dezvoltat de ei are eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii.

Dar copiii?

EMA va decide în următoarele două luni dacă va aproba vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, după ce laboratoarele au depus dosarul săptămâna trecută.

De asemenea, agenția urmează să examineze săptămâna viitoare un medicament anti-Covid cu administrare orală produs de compania farmaceutică americană Merck.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook