Pacientele Covid însărcinate cu băieți dezvoltă mai puțini anticorpi, arată noi cercetări realizate în SUA

Pacientele Covid însărcinate cu băieți dezvoltă mai puțini anticorpi, arată noi cercetări realizate în SUA

În aprilie 2020, când SARS-Cov-2 începea să se răspândească, cercetătorii din două spitale din Boston – Massachusetts General și Brigham and Women’s – au început să asiste la nașterile ce aveau loc în unitățile Covid, pentru a colecta probe de sânge și placentă de la pacientele gravide infectate. De atunci au fost analizate probe prelevate de la aproximativ 1.000 de viitoare mame, câteva zeci dintre ele fiind vaccinate cu seruri Moderna sau Pfizer. Datele obținute elucidează acum chestiuni legate de răspunsul la vaccinuri și infectarea cu coronavirus în timpul sarcinii.

În două studii publicate în Science Translational Medicine, echipele de cercetare din Boston au descoperit că femeile însărcinate și cele care alăptează au răspunsuri solide ale anticorpilor atât după vaccinare, cât și după infectare.

Datele oferă și noi indicii interesante asupra unuia dintre misterele de durată ale pandemiei: de ce Covid-19 afectează mai tare adulții, copiii și sugarii de sex masculin.

„Ceea ce este frapant aici este că mamele care poartă bebeluși de sex masculin au niveluri mult mai scăzute de anticorpi împotriva coronavirusului”, spune Akiko Iwasaki , virusolog și imunolog la Universitatea Yale, care nu a fost implicată în studiu. „Este interesant că sexul bebelușului poate dicta cum reacționează mama la o infecție virală”.

Încă din primele zile ale pandemiei, studiile epidemiologice au indicat diferențe determinate de genul pacienților Covid-19 ; bărbații se îmbolnăvesc mai grav și mor mai des decât femeile. În ultimul an și jumătate, oameni de știință precum Iwasaki au încercat să afle de ce. În august anul trecut, echipa sa a publicat un studiu care arată că bărbații și femeile au răspunsuri imune foarte diferite. Apărarea imună a bărbaților tinde să aibă o creștere lentă, dar produce mai multe molecule pro-inflamatorii, ceea ce poate duce la o reacție excesivă, cunoscută sub numele de „furtună de citokine”.

Într-unul dintre noile studii, cercetătorii din Boston au examinat sângele matern, sângele din cordonul ombilical și placentele a 38 de paciente însărcinate și bolnave de Covid. Placenta este sistemul de susținere a vieții pentru făt, care furnizează oxigen și substanțe nutritive și se formează din celulele embrionului în curs de dezvoltare, nu din cele ale mamei. Cercetătorii au descoperit că placentele care susțin fetuși de sex masculin au declanșat mai multe gene de activare imunitară proinflamatoare decât placentele care susțin fetuși feminini.

A doua constatare semnificativă: echipa lui Edlow a arătat că mamele cu Covid-19 care au fetuși de sex masculin produc niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva virusului decât mamele cu fetuși de sex feminin; transferă, de asemenea, mai puțini anticorpi către un făt de sex masculin. Acest lucru sugerează că bărbații pot fi mai vulnerabili la infectarea cu SARS-CoV-2 în copilărie și demonstrează că genul fătului poate influența răspunsul imun matern la virus, notează Edlow.

„Mecanismul trebuie să fie foarte diferit, dar este în concordanță cu ceea ce am găsit la adulți”, spune Iwasaki. „Deci, poate fi un fel de răspuns intrinsec masculin la virus.”

Sursa: Stat News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook