Cetățenii din Wuhan regretă urmările epidemiei, dar spun că „alte țări au gestionat foarte prost criza”

Cetățenii din Wuhan regretă urmările epidemiei, dar spun că „alte țări au gestionat foarte prost criza”

Un milion de decese este puțin raportat la populația mondială. Dar sunt atât de multe vieți pierdute, oameni care au avut familii”, a declarat pentru AFP Hu Lingquan, un locuitor din Wuhan care lucrează în cercetare științifică.

Covid-19 este sub control în China, datorită măsurilor de izolare și carantinare, a purtării măștilor sau monitorizării cazurilor de contact.

Rezultat: țara raportează doar câțiva pacienți noi în fiecare zi. Iar viața de zi cu zi a intrat deja în normalitate în ultimele câteva luni, inclusiv în Wuhan.

Piscina aglomerată

În timp ce Europa trăiește sub amenințarea izolării și închiderii restaurantelor, economia chineză revine: fabricile funcționează la capacitate maximă, consumatorii se întorc în magazine și turismul a fost reluat.

Wuhan a fost primul loc din lume care a fost lovit de coronavirus, în decembrie 2019, dar a fost și unul dintre primele care au scăpat de el. Imaginile unei petreceri techno organizate în august într-o piscină aglomerată au uimit lumea.

Unele țări, în frunte cu Statele Unite, cer Chinei să dea socoteală, denunțând gestionarea greșită a debutului epidemiei.

La rândul său, Beijing pune la îndoială originea chineză a coronavirusului. Și subliniază că, în absența dovezilor științifice, agentul patogen ar fi putut veni foarte bine din altă parte înainte de a se extinde în Wuhan.

Virusul a lovit puternic orașul (11 milioane de locuitori), înregistrând 50.340 de cazuri și 3.869 de victime – mai mult de 80% din numărul de decese la nivel național.

„Epidemia, foarte prost gestionată în alte țări”

Dar autoritățile nu au raportat niciun caz nou din luna mai. Și mulți cetățeni din Wuhan se întreabă despre strategia altor țări.

Din punctul nostru de vedere, alte țări au gestionat criza foarte prost”, a spus Hu Lingquan. „Poate că nu și-au dat seama niciodată cât de gravă este epidemia.”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că numărul deceselor la nivel mondial va continua să crească până la o campanie de vaccinare în masă.

„La începutul epidemiei, nu-mi închipuisem un bilant atât de sumbru”, a declarat pentru AFP Guo Jing, un alt rezident din Wuhan.

Dar acest oraș cunoscut în întreaga lume din cauza Covid-19, e astăzi lipsit de griji.

„Wuhan este la un nou început”, a declarat pentru AFP An An, o femeie din Wuhan care lucrează în mass-media. „Viața și-a recăpătat gustul de dinainte”.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook