Cercetătorii brazilieni susțin că veninul de viperă poate fi folosit în lupta împotriva Covid

Cercetătorii brazilieni susțin că veninul de viperă poate fi folosit în lupta împotriva Covid

Cercetătorii brazilieni au descoperit că o moleculă din veninul unui tip de șarpe inhibă reproducerea coronavirusului în celulele maimuțelor – un posibil prim pas către un medicament pentru combaterea SARS-Cov-2.

Un studiu publicat în revista științifică Molecules arată că molecula prezentă în veninul produs de vipera Bothrops jararacussu a inhibat capacitatea virusului de a se înmulți în celulele maimuțelor cu 75%.

„Am putut demonstra că această componentă a veninului de șarpe a fost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă a virusului”, declară Rafael Guido, profesor la Universitatea din Sao Paulo și autor al studiului.

Molecula este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se poate conecta la o enzimă a coronavirusului numită PLPro, vitală pentru reproducerea virusului, dar care nu afectează alte celule.

Cunoscută deja pentru calitățile sale antibacteriene, peptida poate fi sintetizată în laborator, spune Guido, ceea ce înseamnă că nu este necesară creșterea sau capturarea șerpilor.

„Ne facem griji cu privire la oamenii care vor ieși să vâneze vipera jararacussu în regiunea Braziliei, crezând că vor salva lumea… Nu este așa!”, avertizează Giuseppe Puorto, herpetolog al Institutului Butantan din Sao Paulo. „Nu veninul în sine va vindeca boala Covid”.

Cercetătorii vor evalua în continuare eficiența diferitelor doze ale moleculei și dacă este capabilă să prevină pătrunderea virusului în celule, potrivit unui comunicat al Universității de Stat din Sao Paulo (Unesp), care a fost, de asemenea, implicată în cercetare.

Jararacussu este unul dintre cei mai mari șerpi din Brazilia, măsurând până la 2 metri lungime. Locuiește în pădurea de coastă și se găsește și în Bolivia, Paraguay și Argentina.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook