OMS monitorizează noua variantă „Mu”, care ar putea fi rezistentă la vaccinurile actuale

OMS monitorizează noua variantă „Mu”, care ar putea fi rezistentă la vaccinurile actuale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită „Mu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia, în luna ianuarie. Varianta – B.1.621 conform nomenclaturii științifice – a fost până acum clasificată ca „variantă de urmărit”, transmite OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluția pandemiei.

OMS spune că varianta are mutații care ar putea indica un risc de „evadare imună” (rezistență la vaccinuri) și subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine caracteristicile sale.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, suferă mutații în timp. Majoritatea au un efect redus sau inexistent asupra proprietăților virusului. Însă anumite mutații pot influența, de exemplu, viteza cu care se răspândește, gravitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, medicamentelor, instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.

Apariția variantelor care prezintă un risc crescut pentru sănătatea publică globală a determinat OMS să le clasifice în două categorii: care sunt sub monitorizare și care sunt îngrijorătoare, pentru a prioritiza activitățile de supraveghere și cercetare la nivel global. Variantele de urmărit sau de îngrijorare sunt denumite folosint litere din alfabetul grecesc, pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite țări.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt de interes, inclusiv variantele Alpha, prezente în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante urmează să fie analizate (inclusiv Mu).

Varianta Mu a fost detectată pentru prima dată în Columbia, în ianuarie. De atunci a fost raportată în alte țări din America de Sud și Europa. „Deși prevalența globală a variantei Mu printre cazurile secvențiate a scăzut și este în prezent sub 0,1%, prezența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook