Joe Biden i-a cerut fostului președinte afgan să lase „impresia” că talibanii nu au câștigat, „indiferent că este adevărat sau nu”

Joe Biden i-a cerut fostului președinte afgan să lase „impresia” că talibanii nu au câștigat, „indiferent că este adevărat sau nu”
Joe Biden și Ashraf Ghani, fostul președinte al Afganistanului

Joe Biden i-a solicitat fostului președinte afgan, acum fugar, să lase „impresia” că guvernul său a fost capabil să-i țină sub control pe talibani – un indiciu care arată că președintele american știa că este doar o chestiune de timp până când armata afgană va pierde în fața talibanilor, deși îi asigura pe americani că asta nu se va întâmpla.

În timpul ultimului apel telefonic dintre Joe Biden și omologul său afgan de la acea vreme, președintele american spunea că este nevoie să fie schimbată percepția despre avansul rapid al talibanilor, „chiar dacă este adevărat sau nu”, potrivit stenogramelor convorbirii de pe 23 iulie.

„Am considerat că mai mult de 300.000 de soldați afgani pe care i-am antrenat în ultimii 20 de ani, bine echipați, ar trebui să reprezinte un adversar puternic împotriva talibanilor”, a spus Biden marți seară, în timpul unui discurs la Casa Albă.

„Convingerea că guvernul afgan ar fi pregătit să reziste pentru o anumită perioadă de timp după retragerea trupelor nu a fost corectă.”

Cu patru săptămâni înainte de căderea Kabulului, fostul președinte afgan Ashraf Ghani a cerut mai multă susținere aeriană și mai mulți bani pentru soldații care nu au mai avut o mărire salarială de peste un deceniu.

Declarații de fațadă

Transcriptul obținut de Reuters demască doi lideri conștienți de amploarea dezastrului ce va urma, cel american fiind mai mult concentrat pe a transmite un mesaj înșelător.

„Nu mai e nevoie să-ți spun că percepția întregii lumi este că lucrurile nu evoluează bine în privința luptei împotriva talibanilor”, spunea Biden în timpul convorbirii care a durat 14 minute. „Este nevoie, chiar dacă este adevărat sau nu, să oferim o altă imagine”.

Ulterior, Joe Biden a declarat pentru presa americană că „nimeni nu a anticipat asta”.

În iulie, președintele american susținea că retragerea, care urma să se finalizeze pe 31 august, „se desfășura într-un mod sigur și organizat”. Nu a precizat nicio clipă că ar putea deveni haotică.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook