Ce știm despre noua variantă Delta Plus și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze. Opinia epidemiologului Antoine Flahault

Ce știm despre noua variantă Delta Plus și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze. Opinia epidemiologului Antoine Flahault

Antoine Flahault, medic, epidemiolog, profesor de sănătate publică, director al Institutului de Sănătate Globală, și profesor al Facultății de Medicină de la Universitatea din Geneva. A fondat și condus Ecole des Hautes Etudes en Santé Publique (Rennes, Franța), a fost director al Centrului Virchow-Villerme de la Facultatea de Medicină a Universității din Paris. Este membru corespondent al Academiei Naționale de Medicină. Interviu pentru Atlantico:

În Marea Britanie, numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-Cov-2 este în creștere de la mijlocul lunii iulie, în Franța există temeri cu privire la o nouă accelerare, în Italia și Spania pare că declinul epidemiei se oprește. Dominația variantei Delta începe să scadă, iar versiunea sa inițială reprezintă aproximativ 69% din cazurile secvențiate în Franța în perioada 16 august – 12 septembrie. Ce reprezintă varianta Delta Plus, numită AY.4.2? Ar trebui să ne îngrijoreze?

Antoine Flahault: Varianta Delta Plus (AY.4.2) este un descendent al tulpinii Delta care conține o mutație numită K417N. Se răspândește în Marea Britanie din iulie și astăzi reprezintă până la 7-8% din tulpinile circulante din țară. Oamenii de știință britanici estimează că este cu 10% mai trasmisibilă decât varianta Delta. Ca o recapitulare, varianta Delta a fost cu 50% mai transmisibilă decât varianta Alpha (care în sine este cu 50% mai transmisibilă decât tulpina inițială identificată la Wuhan).

Din câte știu, noua variantă nu a fost identificată în Franța (care totuși nu secvențiază la fel de mult ca vecinii britanici sau danezi, cei din urmă observând câteva cazuri de Delta Plus în urmă cu câteva săptămâni). Șapte state din Statele Unite au identificat noua variantă până în prezent, dar foarte sporadic. Trebuie să fim extrem de vigilenți. Pentru moment, nici britanicii, nici OMS nu au clasificat varianta Delta Plus ca „variantă de îngrijorare (COV)”.

În iulie, Delta Plus a fost pus sub supraveghere de către autorități, deoarece părea a fi mai rezistentă la anticorpi. Cum diferă de varianta Delta în acest sens? Plusul indică faptul că este mai periculoasă decât varianta Delta?

Mutația K417N facilitează reinfectările cu coronavirus, adică evită cel puțin parțial imunitatea dobândită natural sau prin vaccinare. Varianta Delta Plus trebuie monitorizată cu atenție. „Plus” este o denumire pentru publicul larg, deoarece este mai sugestivă decât AY.4.2. „Plus” are, să recunoaștem, în mod deliberat un caracter deranjant, pentru a semnala faptul că varianta ar prezenta un pericol suplimentar în comparație cu varianta clasică, deoarece este mai transmisibilă, poate mai virulentă și, eventual, poate evita protecția imună. Însă nimic din toate acestea nu este dovedit, în afară de o foarte ușoară transmisibilitate crescută.

De ce ne alarmăm acum despre această variantă Delta Plus? Rata de transmisie actuală, care este relativ scăzută, va limita apariția de noi variante în Europa?

Deși nu există niciun motiv de îngrijorare în acest moment, trebuie să ne dăm seama că situația epidemiologică din Marea Britanie este foarte propice apariției și circulației de noi variante. Experții sunt de acord că situația britanică nu este legată (sau doar foarte marginal) de apariția acestei variante Delta Plus, deoarece dezvoltarea acestei variante printre toate tulpinile circulante este prea lentă pentru a explica numărul de 45.000 de cazuri zilnice. În plus, nu există o pierdere a eficacității vaccinului împotriva tulpinilor circulante din Marea Britanie, dimpotrivă, vaccinurile protejează în continuare populația imunizată cu o eficiență de 90 până la 95% împotriva formelor severe de boală și împotriva decesului.

Delta Plus poate provoca o nouă revenire epidemică?

Pentru moment, Europa Centrală și de Est se confruntă cu accelerare foarte puternică a epidemiei, cu niveluri de contaminare și mortalitate record. Dar situația nu este determinată de o nouă variantă, ci de tulpina Delta, care a scăpat de sub control din cauza mobilizării slabe a autorităților publice în a impune măsuri preventive și din cauza ezitării cetățenilor din această parte a Europei în fața vaccinării.

În Marea Britanie, așa cum am menționat mai sus, nu varianta Delta Plus este responsabilă pentru situația actuală. Marea Britanie a pariat probabil „prea mult” pe rata mare de vaccinare, la începutul verii. Vaccinul a salvat multe vieți, dar s-a dovedit a fi insuficient pentru a contracara circulația intensă a variantei Delta și, în cele din urmă, nu a prevenit creșterea numărului de cazuri. Strategia britanică aplicată în perioada de vară arată cu fidelitate rezultatele acestui exces de încredere din partea autorităților în a proteja populația numai prin vaccinuri.

La începutul sezonului rece, britanicii nu se găsesc într-o situație favorabilă, înregistrând 45.000 de noi contaminări și 145 de decese zilnice, cu spitalele aproape de saturație. Dacă s-ar adăuga o epidemie de gripă, care ar putea fi facilitată de înlăturarea tuturor măsurilor de prevenție, s-ar pune întrebarea dacă sistemul de sănătate ar putea rezista acestui șoc suplimentar.

Nu este posibil să prezicem ce ne vor aduce următoarele săptămâni, dar revenirea care se apropie în Europa de Nord și de Vest nu prevestește ceva bun pentru evoluția ulterioară din Marea Britanie. Este sigur că Franța, Spania, Portugalia, Italia, Elveția și țările nordice abordează sezonul rece într-o configurație epidemiologică mult mai bună. Nu ar trebui să se considere imune la o revenire, sau poate chiar la un nou val, dar au totuși o marjă confortabilă de manevră.

Cetățenii din aceste țări par, de asemenea, mai bine pregătiți să facă față iernii, sunt mai conștienți de pericole, chiar dacă o relaxare legitimă – totuși moderată – poate fi observată aproape peste tot. Danemarca a început deja relaxarea, deoarece din 10 septembrie a decis să ridice toate măsurile (Coronapass și obligația de a purta o mască, în special). Rămâne de văzut dacă va putea restabili la timp măsurile necesare pentru a împiedica revenirea epidemiei, dacă nu cumva mizează tot pe vaccin pentru a opri circulația virusului.

Sursa: Atlantico

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook