Ce știm, cu certitudine, despre coronavirus. O recapitulare

Ce știm, cu certitudine, despre coronavirus. O recapitulare

Ne-am propus să facem o trecere în revistă a datelor pe care le știm în acest moment despre noul coronavirus, pentru a înțelege mai bine contextul în care ne aflăm. Asta ne ajută să înțelegem mai bine măsurile care au fost luate de autorități și de ce trebuie să le respectăm.

Ce este coronavirusul?

Un coronavirus poate afecta oameni și animale. Virusul atacă celulele organismului gazdă și începe reproducerea, afectând astfel funcțiile corpului.

Coronavirusul apărut în Wuhan este unul nou, necunoscut până în acest moment, însă are multe similitudini cu SARS, un alt coronavirus ce a apărut în Asia în 2002. Din acest motiv, noul virus a fost denumit „Sars-Cov-2”.
Boala cauzată de noul virus a fost denumită COVID-19.

Există alte șase tipuri de coronavirusuri, majoritatea având caracteristica de a se transmite de la o specie la alta (animal – om).

Primul caz a fost înregistrat anul trecut în Wuhan, China, un oraș cu 11 milioane de locuitori.

De unde provine virusul?

Conform oamenilor de știință, virusul a pornit de la lilieci. În general, coronavirusurile vin de la animale, cazurile SARS și MERS au pornit de la zibete, respectiv de la cămile.

Primele cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la oamenii care lucrau la un târg de animale din Wuhan. Cel mai probabil, animale care anterior au avut interactiune cu lilieci, au fost purtătoare ale virusului și l-au transmis la om.

Studiile au aratat o asemănare de 96% între virusul găsit la om și cel găsit la lilieci.

Numărul deceselor este scăzut. De ce sunt experții atât de îngrijorați?

Comunitatea internațională este în stare de alertă pentru că nu există multe informații despre virus, iar rata de extindere este foarte mare.

Un alt motiv – lipsa unui vaccin până în prezent – de aici ideea că ar putea produce pagube mai mari decât răceala sau gripa.

Cum se transmite virusul?

Atunci când oameni infectați strănută sau tușesc, cei sănătoși din preajma lor pot lua virusul. Există riscul de transmitere și de la oameni care nu au încă simptome.

Virusul este prezent în salivă și alte secreții ale corpului, de aceea este recomandat să evităm contactul fizic.

Sars-cov-2 rezistă până la 72 de ore pe suprafețe cum ar fi plasticul sau oțelul, deci există riscul contaminare atunci când atingem suprafețe infectate.

Cum acționează virusul? Care sunt simptomele?

Din momentul în care virusul este contactat, durează între 2 și 14 zile, uneori mai mult, până apar simptomele.

Bolnavilor le curge nasul, tușesc, au gâtul uscat și au temperatura crescută. Majoritatea pacienților se recuperează fără probleme și fără ajutor medical de specialitate.

În cazul persoanelor în vârstă sau a celor care au o boală cronică, poate duce la complicații, cum ar fi penumonia.

Cât de periculos este virusul?

Rata mortalității este de aproximativ 3%, asta în situația în care nu putem ști cu siguranță numărul total al infectărilor.

Cercetătorii spun că unele persoane au forme atât de ușoare ale bolii încât nu ar putea fi înregistrate ca infectate decât dacă ar fi testate. Asta face să știm doar numărul de cazuri care sunt mai grave, deci, rata deceselor pare mai mare decât este în realitate.

Există un tratament pentru COVID-19?

Deocamdată nu. În plus, este dificil să oprim răspândirea.

Antibioticele nu funcționează în cazul virusurilor, iar pentru a dezvolta medicamente antivirale speciale pentru noul coronavirus e nevoie de mult timp și bani.

Nu există niciun vaccin și probabil nu va apărea unul înainte ca pandemia să se domolească de la sine.

Pentru moment, companiile farmaceutice lucrează pentru a realiza un vaccin, iar guvernele tărilor încearcă să limiteze răspândirea, prin diverse măsuri ce s-au aplicat în ultimele zile și în România.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook