Ce presupune „metoda cașcavalului” în combaterea Covid-19. „Trebuie respectate mai multe măsuri de prevenție, simultan”

Ce presupune „metoda cașcavalului” în combaterea Covid-19. „Trebuie respectate mai multe măsuri de prevenție, simultan”

Pentru a te proteja de virus, trebuie să respecți diferite gesturi de protecție recomandate de autoritățile sanitare. O singură măsură de prevenție, luată separat, nu este eficientă în combaterea răspândirii Covid-19.

Profesorul Karine Lacombe, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Saint-Antoine din Paris, este de părere că eficacitatea rezultă, mai degrabă, din acumularea acestor gesturi, concomitent.

Cum funcționează?

Pentru a înțelege mai bine această tehnică, este mai întâi necesar să o vizualizăm. Ne imaginăm cascavalul taiat felii, cu găuri, poziționate diferit pe fiecare dintre ele. Fiecare felie reprezintă o măsură împotriva răspândirii virusului: distanțare fizică, ventilație, purtarea unei măști, spălarea mâinilor, monitorizarea cazurilor de contact și, în final, dezinfectarea suprafețelor.

Dacă virusul trece prin orificiul din felia de distanțare socială, apoi prin cel din felia de ventilație și felia de mască, se ciocnește de felia care reprezintă igiena mâinilor. Prin urmare, fiecare măsură nu este 100% sigură, dar aplicate concomitent, formează o barieră eficace împotriva virusului.

Dacă aplicăm o singură măsură, sau două, chiar trei, virusul poate avea șanse de reușită, dar va ajunge să se împiedice la cea de-a patra.

Această tehnică provine din modelul Reason. În anii 90, James Reason, profesor de psihologie, a imaginat această metodă pentru a explica accidentele industriale, de exemplu cele chimice. Este, de asemenea, un model folosit de Înalta Autoritate de Sănătate pentru a explica un accident din sistemul de sănătate.

În cazul Covid-19, „dacă aplicăm doar o măsură, două sau trei, virusul poate trece în continuare, cum indică săgeata roșie [în diagrama de mai sus]. Pe de altă parte, această săgeată se oprește la cea de-a patra măsură, iar virusul nu trece „, explică profesorul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook