Ce l-a determinat pe Macron să instituie o nouă izolare. Elementele care arată că virusul a fost scăpat de sub control

Ce l-a determinat pe Macron să instituie o nouă izolare. Elementele care arată că virusul a fost scăpat de sub control

Șeful statului a explicat miercuri seară că izolarea este obligatorie dacă vrem să evităm 400.000 de morți. Această cifră provine din modelele produse de Institutul Pasteur și publicate pe 9 septembrie în Nature Reviews Immunology.

„Am menționat că, în absența unei îmbunătățiri semnificative a metodelor de îngrijire a pacienților și pe baza ratelor de mortalitate publicate pentru populațiile cu o structură de vârstă similară cu cea din Franța (între 0,3% și 1,3%), ne-am putea aștepta la o mortalitate totală de 100.000 până la 450.000 de persoane înainte de a atinge imunitatea colectivă de 50%”, explică pentru Le Figaro Simon Cauchemez, responsabil pentru aceste proiecții și membru al Consiliului științific. „O altă modalitate de a ajunge la aceste cifre ar fi să considerăm că în contextul francez a fost nevoie de 30.000 de decese pentru a obține 5% imunitate colectivă. Aplicând mai târziu aceeași rată a mortalității, ne așteptăm la 300.000 de decese pentru a ajunge la 50% imunitate colectivă și 396.000 de decese pentru a ajunge la 66%. Pentru noi este clar că singura modalitate de a atinge pragul de imunitate este cu un vaccin”.

Această cifră pare deosebit de mare, însă lucrările Imperial College London au estimat în iunie că prima izolare din Franța a salvat 690.000 de vieți! Aceste proiecții au inclus o penetrare de 90% a virusului în populație, cu o rată a mortalității relativ mare, de 1,26%. Reamintim că cifra de 60% privind populația infectată, menționată în mod regulat ca făcând posibilă atingerea imunității colective, nu oprește răspândirea virusului atunci când acesta se află într-o dinamică exponențială. Conform echipei londoneze, diferitele măsuri (închiderea școlilor, distanțarea socială, închiderea) au făcut posibilă reducerea ratei de reproducere a virusului, R, cu 82% și readucerea acestuia sub 1.

În ajunul acestei noi izolari, R este de 1,4. Numărul de noi contaminări se dublează la fiecare 15 zile. În martie, R a fost în jurul valorii de 3 și numărul de cazuri noi s-a dublat la fiecare trei zile. Prin urmare, progresul este acum mai lent, dar constant timp de câteva săptămâni.

Pierderea controlului

Este clar că astăzi toate semnalele sunt roșii. Numărul pacienților aflați în terapie intensivă este de peste patru ori mai mare decât pe 17 martie (3.045 față de 699), când a intrat în vigoare prima izolare. Începând cu 28 octombrie, 372 de pacienți au fost internați la terapie intensivă.

Conform proiecțiilor Institutului Pasteur, numărul persoanelor din unitățile de terapie intensivă pentru Covid ar depăși 9.000 până la mijlocul lunii noiembrie, o rată de ocupare de 160%.

Ultimul semn al pierderii controlului asupra epidemiei este rata pozitivității testelor PCR, care a fost de 18,6% pe 25 octombrie. Deși este adevărat că Franța este unul dintre statele care testează cel mai mult, amintiți-vă că OMS estimează că o țară testeaza suficient când procentul de cazuri pozitive este între 3 și 12%. Prin urmare, acest prag este depășit în mare măsură și multe contaminări rămân neidentificate. Ministrul Sănătății a menționat chiar joi dimineață pe Franceinfo cifra de un milion de francezi care poartă în prezent virusul. La France Inter, președintele Consiliului Științific, Jean-François Delfraissy, a fost foarte sceptic cu privire la perspectiva de a scădea sub pragul de 5.000 de contaminări pe zi, la 1 decembrie, obiectiv formulat miercuri seară de Emmanuel Macron.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook