CDC: Nu toate vaccinurile anti-Covid protejează în aceeași măsură împotriva infectărilor și deceselor. Care au fost cele mai eficiente

CDC: Nu toate vaccinurile anti-Covid protejează în aceeași măsură împotriva infectărilor și deceselor. Care au fost cele mai eficiente

După o vară în care au fost raportate numeroase cazuri de infectare survenite în ciuda vaccinării anti-Covid, datele publicate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite indică frecvența reală a cazurilor de acest tip, cât de severe au fost formele dezvoltate și cine a fost expus unui risc mai mare. 

Prin comparație cu persoanele nevaccinate, cele care au primit seruri anti-Covid au avut șanse mult mai mici de a se infecta și de a deceda în urma îmbolnăvirii. Însă datele indică faptul că eficiența vaccinului împotriva infectării scade în timp, deși rămâne puternică împotriva formelor severe și deceselor.

„Cel mai important mesaj este că vaccinurile încă funcționează”, spune dr. David Dowdy, epidemiologist al Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „Dacă ai vedea astfel de date pentru orice boală, nu doar pentru Covid, ceea ce ți-ar atrage atenția ar fi diferența dintre curbele care îi reprezintă pe nevaccinați, respectiv pe cei complet vaccinați”.

Datele arată diferențe notabile și în privința numărului de cazuri și decese raportate în funcție de vaccinul administrat, deși toate au redus substanțial ratele epidemice.

Potrivit CDC, cei vaccinați cu Johnson&Johnson au avut rate ale cazurilor de infectare și decese asociate ușor mai mari, iar beneficiarii Pfizer/BioNTech au avut cazuri ceva mai multe decât cei care au primit Moderna.

Date similare ale unor studii științifice au contribuit la decizia autorităților de a recomanda celor cu vârsta de 18 ani și peste, inoculați cu vaccinul cu doză unică de la Johnson&Johnson, să primească totuși o doză suplimentară la două luni după prima, spune dr. Scobie.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook