Cât de strânsă este lupta electorală din SUA. Lista rezultatelor din statele cheie și cum ar putea acestea influența alegerile

Cât de strânsă este lupta electorală din SUA. Lista rezultatelor din statele cheie și cum ar putea acestea influența alegerile

Donald Trump încă nu recunoaște înfrângerea, susținând că „alegerile au fost furate”. Dar este lupta cu adevărat strânsă între cei doi candidați?

La 24 de ore după oficializarea victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale americane, Donald Trump încă nu recunoaște înfrângerea. „Credem că acești oameni sunt hoți. Mașinile din marile orașe sunt corupte. Au fost alegeri furate”, a declarat duminică președintele republican. Pentru a-și susține ipoteza fraudelor masive, el ia exemplul Pennsylvaniei, unde un judecător suprem a trebuit să intervină „pentru a bloca buletinele de vot primite după termen”. Un element care „ar pune sub semnul întrebării întregul scrutin”, a scris cu majuscule Donald Trump, care solicită renumărarea voturilor, pentru că „avem o istorie a problemelor electorale în această țară”.

Sistemul electoral american este extrem de complex. Indirect, alegerile prezidențiale se joacă în câteva state cheie, în care câteva mii de voturi pot face diferența. Așa s-a întâmplat în 2016, în beneficiul lui Donald Trump, care a câștigat cele trei state Rust Belt, tradițional democrate. Ne amintim și de duelul dintre democratul Al Gore și republicanul Bush Junior în 2000. Povestea s-a încheiat la Curtea Supremă a Statelor Unite, iar Bush a câștigat în cele din urmă.

Dar este situația comparabilă anul acesta? Deoarece, dacă există o contestație, aceasta poate afecta cu atât mai mult rezultatul final cu cât scorurile sunt strânse în statele cheie. Este cazul între Donald Trump și Joe Biden?

VERIFICĂRI. Aceste patru zile de așteptare s-ar putea să ne facă să gândim în acest fel, mai ales că a doua zi după dimineața alegerilor, harta electorală a sugerat un „val roșu”, care în cele din urmă s-a dovedit a fi un „miraj roșu”. Motivul este destul de simplu: pe de o parte, democrații votează în mod tradițional mai mult prin poștă, iar aceste voturi sunt numărate mai târziu. Fenomenul a crescut în acest an odată cu criza Covid-19, care a încurajat votul prin poștă, în timp ce Donald Trump, critic acerb al acestui sistem pe care îl consideră fraudulos, le-a cerut alegătorilor să nu-l aplice.

În cele din urmă, marile orașe votează mai mult democrat și, din nou, rezultatele vin adesea mai târziu. Prin urmare, toate conditiile erau indeplinite pentru a constitui acest „miraj roșu” și a da impresia unor alegeri strânse. Dar chiar este cazul în ceea ce privește cele mai recente rezultate (care nu sunt încă neapărat rezultatele finale)?

Să luăm statele « swing » unul după altul. Nu există o listă unică a acestor state, deoarece unele sunt mai mult sau mai puțin „cheie”. Unele pot fi totuși citate: Nevada, Arizona, Texas, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia, Florida.

Joe Biden a câștigat 8, Trump 3:

Nevada: acest stat, de regulă republican, a fost câștigat de Joe Biden cu 50,1% împotriva 47,7% pentru Donald Trump (93% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 31.464 de voturi, sau 2,4% din totalul voturilor.

Arizona: Stat republican istoric, dar trecut de partea democrată în ultimii ani, a fost câștigat de Joe Biden cu 49,5% împotriva 49,0% pentru Donald Trump (97% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 18.610 voturi, sau 0,5% din totalul voturilor.

Texas: Un stat istoric republican, a fost câștigat în mare măsură de Donald Trump cu 52,2%, contra 46,4% pentru Biden (98% din buletinele de vot au fost numărate), în timp ce unele sondaje au arătat că scorul ar putea fi strâns. Diferența dintre cei doi este de 647.592 voturi, adică 5,8% din totalul voturilor.

Minnesota: Unul dintre cele trei state Rust Belt, în mod tradițional democrat, dar preluat de Donald Trump în 2016, a fost câștigat de Joe Biden cu 52,6% împotriva 45,4% pentru Trump (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 233.159 de voturi, adică 7,2% din totalul voturilor.

Wisconsin: face parte, de asemenea, din cele trei state tradiționale ale Centurii de Rugină Democrate (Rust Belt), dar luat de Donald Trump în 2016. A fost câștigat de Joe Biden cu 49,6% împotriva 48,9% pentru Trump (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 20.540 de voturi, sau 0,7% din totalul voturilor.

Michigan: Ultimul dintre cele trei state Rust Belt în mod tradițional democrat, dar preluat de Donald Trump în 2016, a fost câștigat de Joe Biden cu 50,6% împotriva 47,9% pentru Trump (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 146.123 de voturi, adică 2,7% din totalul voturilor.

Pennsylvania: stat absolut esențial în aceste alegeri, despre care inițial se credea că a fost dobândit de Donald Trump, a fost câștigat în cele din urmă de Joe Biden cu 49,7% împotriva 49,1% pentru republican (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 41.223 voturi, sau 0,6% din totalul voturilor.

Carolina de Nord: Stat tradițional republican, a fost câștigat în cele din urmă de Donald Trump cu 50,1% împotriva 48,7% pentru Joe Biden (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 75.371 de voturi, adică 1,4% din totalul voturilor.

Georgia: în mod tradițional stat republican, a fost câștigat de Joe Biden cu 49,5% împotriva 49,3% pentru Donald Trump (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 10.195 voturi, sau 0,2% din totalul voturilor.

Florida: stat pivot tradițional, a fost câștigat de Donald Trump cu 51,2% împotriva 47,9% pentru Joe Biden (99% din buletinele de vot au fost numărate). Diferența dintre cei doi este de 374.394 voturi, sau 3,3% din totalul voturilor.

Patru state cu adevărat cheie

Care este concluzia? Jocul este foarte strâns în patru state câștigate de Joe Biden cu mai puțin de un procent: Georgia (0,2%), Arizona (0,5%), Pennsylvania (0,6%), Wisconsin ( 0,7). Ele numără 16, 11, 20, respectiv 10 mari electori, un total de 57 de alegători. În teorie, suficient pentru a schimba soarta alegerilor, deoarece Joe Biden are în prezent 290 de mari electori, împotriva a 214 pentru Trump, pragul magic fiind stabilit la 270.

Probabilitatea ca Donald Trump să inverseze scorul în instanță este aproape de zero, deoarece ar trebui să reușească să rastoarne scorul în fiecare dintre aceste patru state. Una, două sau trei răsturnări nu ar fi suficiente! Și scorul e mult mai puțin strans decât în ​​2016: cele trei state cheie ale Rust Belt (Minnesota, Wisconsin, Michigan), care au înclinat alegerile în favoarea lui Donald Trump, au reprezentat o marjă cumulată de 77.000 de voturi în favoarea acestuia din urmă.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook