Câinii ar putea fi folosiți pentru a detecta coronavirusul, spun cercetătorii francezi

Câinii ar putea fi folosiți pentru a detecta coronavirusul, spun cercetătorii francezi

La Școala Veterinară Națională din Maisons-Alfort, Franta, câinii din rasa « ciobanesc belgian » sunt antrenați să detecteze Covid-19.

Cel mai bun prieten al omului este capabil să facă minuni folosindu-și simțul mirosului. Dresați pentru a detecta prezența diabetului sau a cancerului la oameni și chiar a bolilor virale la bovine, câinii poate adăuga o nouă abilitate în repertoriul lor.

La Școala Veterinară Națională din Maisons-Alfort, în regiunea Paris, câinii din rasa « ciobănesc belgian » sunt dresați să adulmece prezența coronavirusului. O idee a profesorului Dominique Grandjean, care predă la aceasta școală de prestigiu și este colonel în cadrul detașamentului de pompieri din Paris.

Împreună cu echipa sa, medicul veterinar testează câinii de câteva săptămâni. Folosind tampoane de bumbac îmbibate de transpirația persoanelor cu sau fără Covid-19 (ca parte a unui parteneriat cu un spital), cercetătorii vor să vadă dacă exista un miros specific al bolii pentru nasul canin.

Fiabilitate 95%

Și primele rezultate sunt încurajatoare, după cum a explicat el la microfonul postului TF1. „În punctul în care suntem astăzi putem spune că există un miros specific al pacienților Covid-19 pozitiv, prin urmare, oameni care sunt purtători ai virusului”, a spus el, adăugând că 95% dintre cazuri pot fi detectate de acești câini antrenați. Asta înseamnă că ei sunt capabili să perceapă prezența cataboliților, adică urmele pe care virusul le lasă în organism.

Animalele care fac parte din acest test nu sunt câini obișnuiți. De obicei lucrează cu pompieri, de exemplu pentru a găsi explozibili sau oameni îngropați. Nu a durat nici măcar o săptămână pentru a-i învăța să memoreze și mirosul coronavirusului.

Dacă rezultatele sunt confirmate, câinii școlii veterinare ar putea deveni teste de screening extrem de rapide și ieftine, foarte utili în aeroporturi, spre exemplu. „De asemenea, am putea pune acești câini la dispoziția municipalităților pentru a testa cetățenii fără dificultate, gratuit și, eventual, în fiecare zi”, a spus profesorul Grandjean.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook