AP: OMS nu a putut gestiona începutul pandemiei pentru că statul chinez nu a livrat informațiile la timp

AP: OMS nu a putut gestiona începutul pandemiei pentru că statul chinez nu a livrat informațiile la timp

În ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a lăudat public China pentru promptitudinea cu care a acționat în problema coronavirusului. A mulțumit în mod repetat guvernului chinez pentru că a transmis „imediat” structura genetică a virusului și a spus că munca și transparența lor au fost „impresionante și mai presus de cuvinte”.

Dar, în realitate, lucrurile au stat în mod diferit. China a întârziat semnificativ livrarea datelor iar oficialii OMS nu au primit la timp informațiile necesare pentru a putea lupta împotriva extinderii virusului, conform The Associated Press (AP).

China a trimis genomul virusului la mai bine de o săptămână după ce trei laboratoare guvernamentale diferite au făcut teste care să decodifice informația genetică. Controalele amănunțite și competiția din cadrul sistemului de sănătate din China au dus la această situația, conform mai multor interviuri și documente interne.

Chiar și după ce laboratoarele guvernamentale au prezentat, pe rând, informațiile, au mai trecut încă două săptămâni până când China a transmis datele către OMS. Timp de importanță majoră pentru a încetini extinderea virusului.

Oficialii OMS lăudau public guvernul chinez doar pentru a obține mai multe informații, dar frustrările se acumulau pentru că nu aveau suficiente date pentru a face un plan și a acționa.

Președintele american Donald Trump a acuzat OMS de complicitate cu guvernul chinez pentru a ascunde izbucnirea epidemiei, iar zilele trecute a retras ajutorul de 450 de milioane de dolari pe care SUA îl oferea.

Pe de altă parte, președintele chinez Xi Jinping a promis că va da două miliarde de dolari pentru lupta împotriva coronavirusului în următorii doi ani, susținând că a transmis datele despre virus „în cel mai scurt timp posibil”.

Înregistrările obținute de AP arată că OMS nu a primit la timp informațiile din partea Chinei și nu că ar fi colaborat, cum a declarat președintele Trump.

Legile internaționale obligă statele să raporteze informațiile care ar putea avea un impact asupra sănătății publice, dar ONU nu are autoritate și nu poate ivestiga independent epidemiile din diverse țări.

Dr. Michael Ryan, din conducerea departamentului în situaţii de urgenţă al OMS, a spus că cea mai bună soluţie de a „proteja China” a fost ca OMS să facă propria analiză cu datele oferite de guvernul chinez, altfel „alte ţări vor lua măsuri.” Ryan a menţionat, de asemenea, că statul chinez nu a cooperat, așa cum alte țări au făcut-o în situații similare.

„Acest lucru nu s-ar fi întâmplat în Congo şi nici nu s-a întâmplat în Congo sau în alte locuri”, a spus el, raportându-se probabil la focarul de Ebola din 2018. „Trebuie să vedem datele. Este absolut necesar în acest moment.“

Între 2 ianuarie, ziua în care genomul virusului SARS-CoV-2 a fost decodat pentru prima dată de un laborator guvernamental din China şi 30 ianuarie, ziua în care OMS a declarat criza COVID-19 o urgenţă globală, focarul s-a răspândit cu un factor de multiplicare de la 100 până la 200, conform datelor Centrului Chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Virusul a infectat peste 6 milioane de oameni în întreaga lume şi a făcut peste 374.000 de victime.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook