Antiviralul de la Merck este „o dezamăgire”. Are eficiență de doar 30%, arată ultimele studii

Antiviralul de la Merck este „o dezamăgire”. Are eficiență de doar 30%, arată ultimele studii

Molnupiravir, antiviral sub formă de capsule dezvoltat de laboratorul american Merck, este administrat cu scopul de a limita riscul pacienților Covid-19 de a dezvolta o formă severă a bolii. Dar datele finale, comunicate vineri de laborator, sunt dezamăgitoare.

Conform ultimului studiu, 48 din 709 pacienți care au primit tratamentul și 78 din cei 699 incluși în grupul placebo au fost internați în spital sau au murit cu Covid. Prin urmare, riscul celor care utilizează medicamentul este redus cu doar 30% . Rezultatele unei analize intermediare (pe un eșantion mai mic), publicate pe 1 octombrie, arătau o eficiență de 48%.

„30% este mai bine decât nimic, dar este dezamăgitor. Și nu putem exclude că, în viața reală, produsul poate fi și mai puțin eficient!”, spune Mahmoud Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea Versailles din Franta și director al grupului Epi-Phare.

Decizia EMA este așteptată în „câteva săptămâni”

Un alt element este însă destul de liniştitor: frecvența reacțiilor adverse nu a fost mai mare într-un grup decât în ​​celălalt.

Molnupiravir este un antiviral care scade capacitatea SARS-CoV-2 de a se multiplica, prin „perturbarea” materialului său genetic. Comercializat sub denumirea de Lagevrio, poate fi folosit deja de țările europene care îl doresc, în cazul unui val epidemic puternic, așa cum este și în prezent.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat marți că va lua decizia finală în „câteva săptămâni”, cu privire la comercializarea în Uniunea Europeană.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook