Americanii clonează mamuți lânoși, animale dispărute acum 4.000 de ani

Americanii clonează mamuți lânoși, animale dispărute acum 4.000 de ani

Mamuții lânosi, o specie dispărută acum 4.000 de ani, vor pune din nou piciorul pe solul arctic – cel puțin asta încearcă să realizeze compania americană Colossal, cu ajutorul tehnicilor de manipulare genetică. „Colossal va lansa un model practic și eficient de re-populare și este prima companie care aplică tehnici avansate de modificare genetică pentru reintegrarea mamutului lânos în tundra arctică”, spune compania într-un comunicat.

Re-apariția, conceptul de a crea un animal similar cu o specie dispărută, folosind genetica, nu este unanim acceptată în comunitatea științifică, unii cercetători fiind reticenți în privința fezabilității tehnicii sau îngrijorați cu privire la riscurile aplicării sale. Creată de antreprenorul Ben Lamm și geneticianul George Church, Colossal intenționează să introducă secvențe de ADN ale mamuților lânoși, colectate din rămășițele conservate în solul siberian, în genomul elefanților asiatici, pentru a crea un hibrid.

Elefanții asiatici și mamuții lânoși au 99,6% din structura ADN-ului similară, potrivit Colossal. Crearea pachidermelor hibride și reintroducerea lor în tundră ar trebui să facă posibilă „restaurarea ecosistemelor dispărute, care ar putea ajuta la oprirea sau chiar inversarea efectelor schimbărilor climatice”, asigură compania. Mamuții lânosi modificați genetic ar putea, în special, „să dea o nouă viață preriilor arctice”, ceea ce face posibilă captarea dioxidului de carbon și eliminarea metanului, două gaze cu efect de seră.

Compania de biotehnologie a reușit să strângă fonduri private de 15 milioane de dolari pentru a-și atinge obiectivul, care este întâmpinat cu scepticism de unii experți. „Există o mulțime de probleme care vor apărea în acest proces”, crede biologul Beth Shapiro. „Nu este o reapariție. Nu vor mai fi niciodată mamuți pe pământ. Dacă va funcționa, va fi un elefant himeric, un organism complet nou, sintetic și modificat genetic”, scrie pe Twitter Tori Herridge, biolog și paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook