A treia doză a vaccinului anti-Covid: Necesitate sau strategie a companiilor farmaceutice?

A treia doză a vaccinului anti-Covid: Necesitate sau strategie a companiilor farmaceutice?

Va fi necesară sau nu o nouă doză de rapel pentru a menține eficacitatea vaccinului împotriva Covid-19? Unele țări optează pentru o utilizare restrânsă, destinată în special persoanelor imunocompromise – cum ar fi persoanele cu insuficiență renală, pacienții care au primit transplanturi de imunosupresoare sau alte categorii de pacienți care nu au un răspuns favorabil după primele două doze.

Israelul a început deja campanii care vizează anumite grupuri de vârstă. Statele Unite intenționează să ofere tuturor cetățenilor un stimulent al vaccinului ARN mesager în toamnă. Decizia este contestată de Organizația Mondială a Sănătății, care consideră că nu există baze științifice care să susțină măsura și privează țările sărace de doze care ar fi necesare în respectivele regiuni.

Noile date ale variantei Delta

Un nou studiu de la Universitatea Oxford reevaluează eficacitatea vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca împotriva variantei Delta. Datele arată că vaccinul Pfizer are un răspuns mai bun în combaterea infecțiilor legate de varianta Delta decât cel de la AstraZeneca, dar eficacitatea acestuia scade mai repede în timp. De asemenea, arată că o doză unică a vaccinului Moderna (de asemenea bazat pe tehnologia ARNm) are o eficacitate similară sau mai mare împotriva variantei Delta decât o doză unică de Pfizer – serul Moderna conține mai mult antigen SARS-CoV-2 decât cel Pfizer (100 micrograme față de 30).

Spitalizat și vaccinat?

În Israel, aproape 60% dintre persoanele spitalizate sunt vaccinate. Asta înseamnă că vaccinul nu ar fi eficient și, prin urmare, ar fi necesar un rapel? Jeffrey Morris, biostatistician și director al Diviziei de Biostatistică de la Universitatea din Pennsylvania School of Medicine, susține contrariul.

Într-adevăr, ratele de vaccinare sunt dezechilibrate în funcție de vârstă: în Israel, 90% dintre cei peste 50 de ani sunt vaccinați; 73% este însă procentul pentru cei sub 50. Riscul de a dezvolta forme grave este, de asemenea, variabil în funcție de vârstă: în cazul persoanelor nevaccinate este de 23,6 ori mai mare pentru vârstnici decât pentru cei sub 50 de ani. La persoanele complet vaccinate, riscul de a dezvolta forme sever este de 42,5 ori mai mare la cei peste 50 de ani decât la persoanele mai tinere. Tabelul de mai jos, produs de Jeffrey Morris, arată, prin urmare, rata de eficacitate a vaccinului Pfizer în Israel, pe grupe de vârstă.

Nu există date pentru a treia doză 

Mai mulți experți în sănătate publică consideră că decizia SUA de a acorda o a treia doză tuturor este politică și nu științifică. Este cazul doctorului Koen Vanormelingen, expert internațional în sănătate publică retras de la Unicef: „Există foarte puține date în prezent”, spune el, „cu privire la eficacitatea unei a treia doze. Știm că studiile recente arată că a treia doză administrată populației vulnerabile, imunosupresate, transplantate etc. crește eficacitatea marginală cu aproape 25%, deci în anumite cazuri, da, se justifică. Nu există date care să arate eficacitatea unei a treia doze în populația generală.”

Lobby

În Elveția, Antoine Flahault, profesor de sănătate publică la Facultatea de Medicină a Universității din Geneva și directorul fondator al Institutului de Sănătate Globală, consideră că există un lobby nesănătos al companiilor farmaceutice pentru a promova a treia doză: „Consider că nu este acceptabil ca producătorii să abordeze această întrebare. De exemplu, pentru gripă, în fiecare an refacem vaccinurile pentru a le adapta. Sunt experți numiți de OMS, independent de laboratoarele farmaceutice, care iau această decizie. Dacă nu ar fi cazul, am avea suspiciunea că laboratoarele ar putea acționa de la sine. Nu spun că o fac. Dar spun că nu este sănătos pentru producători să abordeze aceste întrebări.”

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook