Didier Raoult sugerează că varianta britanică a pornit de la fermele de nurci. „Nu putea să dezvolte brusc 14 mutații”

Didier Raoult sugerează că varianta britanică a pornit de la fermele de nurci. „Nu putea să dezvolte brusc 14 mutații”

De unde vine varianta britanică a coronavirusului? Este una dintre întrebările adresate lui Didier Raoult în cadrul interviului publicat ieri de spitalul IHU Méditerranée. În încercarea de a răspunde, profesorul din Marsilia sugerează o direcție: cea a răspândirii noii forme a virusului de la nurci.

„În iunie, danezii au raportat că au apărut mutații la nurci”, amintește Didier Raoult, care subliniază că Covid-19 este „o zoonoză, adică o boală a animalelor, o epidemie produsă la animale, care s-a transformat într-o epidemie umană”. Profesorul explică faptul că „zoonozele periculoase pentru oameni sunt cele care afectează mamiferele care trăiesc în colonii foarte mari”.

Pe baza acestui principiu, directorul IHU precizează că „virusul a pornit de la lilieci, care trăiesc în colonii imense”. Dar „ceea ce am descoperit în iunie este că nurcile, care au o densitate considerabilă în ferme, au fost afectate de coronavirusul uman”. Este motivul care a determinat Danemarca să sacrifice aproximativ 15 milioane de nurci în noiembrie.

Didier Raoult afirmă că un studiu realizat în Olanda a demonstrat că 67% dintre persoanele care lucrau în ferme de nurci au dat rezultate pozitive.

Profesorul Raoult observă, de asemenea, că „focarele inițiale din Italia s-au format în jurul fermelor de nurci”.

În ceea ce privește apariția variantei engleze, trebuie stabilit cum a apărut brusc în Europa, într-o perioadă în care epidemia era în declin, o tulpină care prezintă 14 mutații. „În mod normal, mutațiile apar treptat. Asta înseamnă că s-a replicat undeva. Părerea mea este că există undeva un mediu pe care nu l-am depistat și unde virusul a continuat să se înmulțească, până am depistat o variantă care avea toate aceste mutații, deosebit de contagiosă pentru om.”

„Cea mai bună explicație pe care o am este că tulpina vine și de la nurci”, conchide el.

Pentru a putea demonstra teoria, Didier Raoult propune secvențierea în paralel a variantei britanice și a tulpinii de la nurci, apoi confruntarea rezultatelor. „Tulpina de nurcă a fost secvențiată în Franța, dar nu este disponibil rezultatul, nu am putut intra în posesia lui, aș vrea să îl am pentru a putea compara”.

Sursa: La Provence

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook