Zonele urbane au anumite atuuri în lupta contra Covid, dar nu le folosesc corespunzător

Zonele urbane au anumite atuuri în lupta contra Covid, dar nu le folosesc corespunzător

Densitate mare a populației, contact frecvent, viață culturală și socială mai diversă. Orașele mari par a fi cele mai importante focare de transmitere a Covid-19.

Există soluții pentru rezolvarea acestei probleme?

Marile orașe, centrele urbane aglomerate, experimentează cea mai puternică circulație a coronavirusului. Observația se aplică peste tot, cele mai sonore exemple fiind Madrid sau New York, iar dacă ne întoarcem la primul val, Milano, Wuhan etc.

Pentru Antoine Flahault, epidemiolog și director al Institutului de Sănătate Globală al Facultății de Medicină a Universității din Geneva, teza pare dovedită: mediile urbane foarte dense promovează transmiterea virusurilor respiratorii, așa cum există si boli mai „rurale”, cum ar fi malaria (mai propice dezvoltării în câmp și zone cu densitate umană scăzută).

Factori multipli de propagare

„La începutul primului val, am crezut că virusul va fi transmis mai mult în zonele sărăce, astăzi vedem ca e mai corelat cu zonele dense”, a declarat medicul de urgență Mathias Wargon. Odată cu transmiterea virusului de la om la om, „este normal să se răspândească mai mult la Paris, spre exemplu, decât într-o zonă rurală în care fiecare locuitor trăiește la mai mult de 500 de metri de orice vecin.

Această constatare nu este nouă. Din Evul Mediu, populații întregi au fugit din marile orașe în timpul diferitelor epidemii de ciumă. Pe lângă densitatea populației, există o viață culturală și socială mare, transportul individual, cum ar fi autoturismul propriu, nu este la îndemâna tuturor. În plus, marile orașe găzduiesc marile centre universitare.

Defecte, dar și puncte forte

Confruntate cu atât de mulți factori de propagare, apare întrebarea: sunt orașele mari sortite să rămână focare pentru transmiterea coronavirusului și să experimenteze un al treilea, al patrulea, al cincilea val odată cu schimbarea anotimpurilor? Din moment ce Parisul, Madridul sau Marsilia vor avea întotdeauna o densitate mare, se confruntă așadar cu o problemă insolubilă? Revenind la exemplul său cu ciuma, Mathias Wargon asigură: „Tocmai, nu mai suntem în Evul Mediu!” Astăzi, avem mult mai multă libertate pentru că știm mult mai bine cum se răspândesc epidemiile, astfel încât să putem ajusta mai bine anumite pârghii”.

În primul rând, oferta de asistență medicală, în special în spitale, care este mult mai mare decât în ​​zonele rurale, face posibilă „nu numai gestionarea mai bună a fluxului de pacienți, ci și efectuarea mai bună a supravegherii epidemiologice și, prin urmare, aflarea momentului când trebuie consolidate măsurile de protectie”.

Munca de acasă și un comportament mai responsabil

Apoi, cetățeni orașelor sunt, în medie, mai bine educați și informați, iar recomandările autorităților din domeniul medical sunt mai bine respectate. În plus, în multe domenii este posibilă munca de acasă, spre deosebire de ​​zonele rurale. Epidemiologul ia exemplul suedez, „una dintre țările care este cea mai rezistentă la debutul iernii”. Dacă națiunea nordică nu promovează măștile sau izolarea, ea este mult avansată în ceea ce privește munca de acasă, care până acum și-a demonstrat eficacitatea.

Și, coincidență sau nu, orașele cu o revenire masivă a muncii față în față – potrivit unui studiu realizat de Morgan Stanley din 30 septembrie, 86% dintre angajații din Paris și 68% din Madrid – se confruntă cu o creștere a incidenței virusului . „Am putea rezuma spunând că orașele mari au puncte tari și puncte slabe pentru răspândirea coronavirusului, dar că unele nu folosesc ceea ce ar putea fi punctul lor forte”, concluzionează Antoine Flahault.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook