Wuhan| Epidemia a durat mai mult decât au indicat autoritățile. Formele asimptomatice au persistat câteva luni în plus

Wuhan| Epidemia a durat mai mult decât au indicat autoritățile. Formele asimptomatice au persistat câteva luni în plus

Pandemia de coronavirus care a infectat aproximativ 87 de milioane de oameni din întreaga lume și a făcut aproape 1,9 milioane de victime, a pornit în luna decembrie 2019 din orașul Wuhan, China. Potrivit autorităților chineze, din punctul de origine au pornit aproape două treimi dintre cazurile înregistrate în China. În Wuhan, numărul cazurilor de Covid-19 a atins un maxim în februarie 2020. Oficial, epidemia a ajus la final în Wuhan la sfârșitul lunii aprilie 2020, deși au fost depistate unele focare minore și în următoarele luni.

Însă, într-un studiu publicat joi, 7 ianuarie, în Plos Neglected Tropical Diseases, Xue-jie Yu, un cercetător de la Universitatea Wuhan și colegii săi, spun că, în realitate, Covid-19 a continuat să se răspândească în orașul Wuhan si după luna mai.

Lucrarea lor indică faptul că formele asimptomatice ale Covid-19 pot persista timp de câteva luni, fără ca vreun caz clinic să fie declarat sau să se înregistreze vreo spitalizare.

Cum s-au desfășurat studiile?

Cercetătorii au prelevat probe de sânge, în perioada 6 martie – 3 mai 2020, de la 63.107 persoane care trăiesc în cele 30 de provincii din China, inclusiv 46.143 de bărbați și 16.964 de femei cu o vârstă medie de 30 de ani. Toți aveau o stare bună de sănătate și nu prezentau simptome de Covid-19, cum ar fi tuse, febră etc. Autorii studiului au efectuat apoi teste serologice pe aceste probe, iar rezultatele le-au permis să detecteze prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2, proteine ​​create de sistemul imunitar ca răspuns la infectarea cu Covid-19.

Au măsurat în special nivelurile de anticorpi IgG și IgM din sânge. Prezența IgG sugerează o infectare survenită în urmă cu câteva săptămâni sau luni. Prezența celui de-al doilea, IgM, arată că infecția este în curs sau a trecut de doar câteva zile. Acest lucru le-a permis nu numai să compare rata de infectare a locuitorilor orașului Wuhan, Hubei și restului Chinei, ci și să determine mai bine numărul infectărilor asimptomatice.

Ce rezultate au obținut?

Cercetătorii au stabilit că procentul celor cu anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG și IgM a fost de aproximativ 1,68% în Wuhan (186 de persoane pozitive din 11.086), comparativ cu 0,59% în provincia Hubei; excuzând Wuhan (226 din 38.171) și 0,38% în restul Chinei, excluzând Hubei (53 din 13.850).

În plus, au descoperit că 0,46% dintre persoanele testate în Wuhan aveau anticorpi IgM (51 din 11 086), comparativ cu 0,13% în Hubei și 0,07% în restul Chinei. O descoperire mai surprinzătoare, deoarece IgM sugerează o infectare recentă, în timp ce nu s-au înregistrat cazuri clinice și nicio internare între martie și mai 2020, în Wuhan. Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă că mii de rezidenți din capitala Hubei au fost infectați asimptomatic în această perioadă.

„Concluzionăm că a existat un număr mare de purtători asimptomatici ai SARS-CoV-2, chiar și atunci când a fost observată eliminarea cazurilor clinice de COVID-19 în orașul Wuhan”, rezumă autorii studiului. Ei estimează că cel puțin 168.000 de persoane au fost infectate în Wuhan între decembrie 2019 și mai 2020. Cu toate acestea, autoritățile au raportat doar 50.340 de spitalizări. Înseamnă că mai mult de două treimi dintre cei infectați erau asimptomatici. Până în prezent, estimările – precum studiul publicat în Annals of Internal Medicine în iunie 2020 sau meta-analiza publicată în PLoS Medicine în septembrie 2020 – indicau că rata asimptomaticilor ar fi mai degrabă în jur de 25-40%, mult mai puțin decât cele peste 66% înregistrate de echipa chineză.

Cercetătorii avansează mai multe ipoteze. În primul rând, aceștia subliniază că testele serologice sunt mai sensibile decât testele PCR, care ar fi putut duce la numeroase rezultate fals negative la persoanele asimptomatice. Apoi, politica masivă de screening din China se bazează pe prelevarea de eșantioane de la diferite persoane, care apoi sunt reunite, înainte de a efectua un singur test global PCR, ceea ce ar putea denatura statisticile. „În ciuda numărului mare de probe colectate, rezultatele noastre ar putea fi parțial părtinitoare de faptul că am colectat probe doar de la oameni sănătoși”, adaugă cercetătorii. În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că autorii studiului par să includă în cele două treimi reprezentând asimptomaticii toate persoanele care nu au fost spitalizate. Însă, unii dintre ei ar putea exprima simptome ușoare, care nu necesitau neapărat spitalizare.

Oamenii de știință chinezi au prezentat o ultimă ipoteză, mai surprinzătoare și netestată până acum. Potrivit acestora, tulpinile care au circulat în Wuhan și în alte părți ale Chinei și care au creat atât de multe cazuri asimptomatice ar putea fi forme atenuate ale coronavirusului, deoarece căutarea sistematică a cazurilor grave de către autorități și izolarea extrem de strictă ar fi împiedicat cele mai multe tulpini virulente să fie răspândite în populație. „Rămâne extrem de dificil să identificăm această tulpină care ar fi cauzat mai multe cazuri asimptomatice”, scriu ei. Tulpinile cu virulenta scăzuta ar putea provoca în continuare simptome la persoanele mai fragile și pot, de asemenea, să devin afoarte virulente și să relanseze epidemia COVID-19 în China”.

Femeile, mai rezistente decât bărbații

Cercetătorii chinezi indică, de asemenea, că femeile și persoanele în vârstă au mai multe șanse să prezinte anticorpi decât bărbații sau persoanele mai tinere. 0,91% dintre femei au avut un rezultat pozitiv pentru IgG și 0,22% pentru IgM, comparativ cu 0,60% și respectiv 0,16% pentru bărbați. Rezultatele ar putea indica faptul că femeile sunt mai susceptibile de a contracta virusul decât bărbații, dar mai ales că sunt mai susceptibile de a dezvolta un răspuns imun puternic și, prin urmare, o producție mai mare de anticorpi, fapt care a fost deja demonstrat în trecut.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook