VIDEO| Etapele bolii Covid și când este necesar să mergi la spital. Explicațiile medicului Ion Alexie

Boala Covid are mai multe etape privind severitatea și este necesară monitorizarea permanentă, astfel încât oxigenarea sângelui să nu scadă sub 94%. În cazul în care ești depistat pozitiv pentru Covid-19, este indicat să ai la îndemână un puls-oximetru cu ajutorul căruia să ții sub control gradul de oxigenare.

Cele cinci stadii ale bolii sunt:

(I) faza asimptomatică / presimptomatică – de regulă, fără simptome;

(II) faza ușoară – simptome ușoare (tuse, febră, dureri de cap), dar fără probleme respiratorii;

(III) faza moderată – pacienții respiră cu greutate, dar oxigenarea este în limite normale (≥94%);

(IV) faza severă – oxigenarea scade sub 94%, rata respiratorie > 30/min, infiltrații în zona plămânilor;

(V) faza critică – insuficiență respiratorie, este nevoie de ventilație mecanică. Unor pacienți le cedează organele interne.

Potrivit medicului Ion Alexie, virusul începe replicarea în timpul primei faze (I) și continuă multiplicare încă o săptămână sau 10 zile. În faza severă, când oxigenarea scade iar pacientul are o stare proastă de sănătate, virusul deja moare și este eliminat din corp.

Perioada inflamatorie corespunde fazei a III-a a bolii, cea moderată și atinge apogeul în timpul fazei severe (IV) – este momentul în care pacienții încă se pot simți destul de bine, dar să fie, în schimb, destul de afectați de boală. Este perioada în care măsurarea oxigenării este foarte importantă.

Dacă, după mai multe măsurători consecutive, pacientul constată că oxigenarea este constatant sub 94%, atunci este nevoie de intervenția medicilor.

„Acest clip este cel mai important pe care românii ar trebui să-l vadă, pentru a înțelege evoluția bolii Covid, la ce se pot astepta și când să fie evaluați de medici, astfel încât să aibă mai multe șanse de a evita internarea la ATI sau decesul”, spune Alexie.

„Dacă românii nu țin cont de oxigenare și nu merg devreme la medic, paturile ATI vor deveni curând insuficiente. Medicii deja se plâng că pacienții ajung prea târziu la spital. Varianta Delta progresează la unii pacienți foarte repede și de accea trebuie evaluați mult mai devreme acum, comparativ cu valurile trecute.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook