Varianta SARS-Cov-2 identificată în Africa de Sud prezintă cele mai multe mutații de până acum și ar putea evita efectul vaccinurilor

Varianta SARS-Cov-2 identificată în Africa de Sud prezintă cele mai multe mutații de până acum și ar putea evita efectul vaccinurilor

O nouă variantă a coronavirusului, C.1.2, care a fost detectată inițial în Africa de Sud, ar putea fi mai infecțioasă și poate evita acțiunea vaccinurilor, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud și KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform. Studiul nu a fost încă evaluat de experți independenți.

Oamenii de știință au depistat pentru prima dată C.1.2 în mai 2021, constatând că provine din C.1, care a fost identificată ultima dată în ianuarie. Noua variantă are un „număr foarte mare de mutații” în comparație cu C.1, cu virusul original detectat în Wuhan, sau cu orice altă variantă de îngrijorare (VOC) sau variantă de interes (VOI) detectată până acum, la nivel mondial.

Deși a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud, C.1.2 a fost găsită de atunci în Anglia, China, Republica Democrată Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia și Elveția.

Oamenii de știință consideră că numărul secvențierilor disponibile pentru C.1.2 poate reprezenta o subestimare a răspândirii și frecvenței variantei în Africa de Sud și în întreaga lume. Studiul a constatat creșteri consistente ale numărului de genomi C.1.2 în Africa de Sud lunar, crescând de la 0,2% privind genomurile secvențiate în mai, la 1,6% în iunie și apoi la 2% în iulie, similar cu creșterile observate la variantele Beta și Delta.

Cele mai multe mutații observate până acum

Studiul a constatat, de asemenea, că C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an, aproape de două ori mai mare decât rata actuală de mutație globală a celorlalte variante.

Mai mult de jumătate dintre secvențierile C.1.2 au 14 mutații, dar au fost observate mutații suplimentare în unele secvențieri, sugerând că evoluția în cadrul liniei este în curs, conform studiului.

Oamenii de știință spun că sunt necesare analize suplimentare pentru a înțelege impactul exact al acestor mutații și pentru a vedea dacă ele oferă variantei un avantaj competitiv față de tulpina Delta.

O nouă tulpină identificată în Turcia

Un medic din Turcia a raportat că o nouă variantă a coronavirusului a fost detectată în țară. Dr. Lütfi Çamlı spune că a fost găsită o nouă tulpină, fără nicio legătură cu cele anterior depistate, care provoacă aproximativ 50-60% dintre cazurile din provincia nordică Rize.

Medicul menționează că este normal ca noile mutații să apară în contextul unei epidemii și că mutațiile recent descoperite în Turcia s-ar putea să nu aibă un impact grav asupra răspândirii virusului. Çamlı solicită cercetări suplimentare și publicarea rezultatelor testelor genomice ale probelor efectuate la Ankara.

Sursa: Jerusalem Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook