Varianta Delta necesită tratament spitalicesc diferit. Sfatul medicului Ion Alexie

Varianta Delta necesită tratament spitalicesc diferit. Sfatul medicului Ion Alexie
de Ion Alexie, medic infecționist

La sfârșitul lunii iunie, în Las Vegas a început un nou val Covid, iar statul Nevada (unde este Las Vegas-ul) a devenit statul din SUA cu cele mai multe infectări cu varianta Delta. Împreună cu partenerul meu, în spitalul în care lucrez, am tratat câteva sute de pacienți Covid și vreau să împart experiența mea cu colegii și prietenii mei medici de pretutindeni.

Dacă în România va porni un nou val Covid declanșat de varianta Delta, poate medicii se vor gândi la cele de mai jos:

1.Starea multor pacienți se deterioreză foarte repede înainte se internare, dar mai ales după internare, deci trebuie să ia foarte în serios posibilele simtome de infectare cu Covid și să ia imediat legătura cu medicii lor.

2.Mulți pacienți infectați cu varianta Delta au nevoie de mai multe zile de tratamente cu steroizi după ce sunt internați, mai ales dacă au nevoie de cantități mai mari de oxigen.

3.Unii dintre ei, după ce sunt tratați în spital și sunt externați în stare bună, revin apoi la camera de urgență cu oxigenare mai proastă, cu tomografii înrăutățite și cu valoarea CRP (Proteina C Reactiva) din nou crescută. Cu alte cuvinte, au o inflamatie mai mare în plămâni.

La unii am repetat CT-urile la plămâni și radiologii au constatat că au început să dezvolte pneumonii organizante.

Pneumonia organizantă, care în trecut se numea și pneumonia criptogenică sau BOOP( bronchilotis obliterans organizing pneumonia) necesită de multe ori tratamente cu steroizi în doze mari, timp de câteva săptămâni.

Atentie: pacienții să nu se trateze NICIODATĂ singuri, cu niciun medicament, fără sfatul medicilor.

4.Proteina C reactivă se normalizează mai repede decât inflamația din plămâni. Dacă pacienții sunt încă pe oxigen, medicii trebuie să ia în considerare prelungirea tratementului cu steroizi cu câteva zile, până se îmbunătățeste oxigenarea, chiar dacă CRP s-a normalizat.

După ce tratamentul cu steroizi se termină, se testează CRP zilnic, de 2-3 ori, și dacă începe să crească fără alt motiv în afară de Covid, atunci este nevoie din nou de medicamente pe bază de steroizi pentru că, cel mai probabil, inflamația în plămâni începe din nou să crească.

Aceasta este experiența mea și, poate, alți medici au alte experiențe și fiecare dintre noi ne tratăm pacienții cum credem noi mai bine.

Am scris rândurile de mai sus fiindcă în Las Vegas a început un nou val provocat de varianta Delta, care este nouă și pentru care încă se acumulează experiență clinică.

Eu sunt în prima linie și încerc să observ și să învăt cât pot de repede diferențele dintre valurile Covid.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook