Formele de Covid provocate de Omicron sunt mai puțin severe față de cele care implică varianta Delta, arată noi studii

Formele de Covid provocate de Omicron sunt mai puțin severe față de cele care implică varianta Delta, arată noi studii

Pe măsură ce valul Covid-19 provocat de Omicron se răspândește în Europa și America, este doar o chestiune de timp până când varianta se va extinde pe tot globul. Detectată pentru prima dată în Africa de Sud, varianta Omicron a fost identificată în 106 de țări până pe 22 decembrie. 

Trei noi studii sugerează că imunitatea obținută prin vaccinuri sau infectări anterioare protejează împotriva Omicron. Unul dintre ele, realizat de Imperial College din Londra, a analizat datele preliminare legate de Omicron în Anglia. Cercetătorii au descoperit că persoanele infectate cu Omicron au cu aproximativ 15-20% mai puține șanse de a solicita îngrijiri spitalicești și cu 40% mai puține șanse de a fi internate pentru o noapte sau mai mult, față de cei infectați cu Delta.

Faptul că infectările provocate de Omicron sunt, în medie, mai puțin severe, se datorează parțial faptului că survin, probabil, ca reinfectări după vindecare (din cauza capacității lui Omicron de a evita o parte din protecția conferită de o luptă anterioară). Printre persoanele care nu au dobândit imunitate nici de la infectare, nici de la vaccinare, tendința Omicron de a provoca forme care necesită spitalizare este cu doar 11% mai mică decât în cazul Delta, consideră cercetătorii. Însă infectarea anterioară reduce riscul de internare în spital cu 55-70%. Potrivit unor estimări, aproximativ jumătate dintre britanici au avut Covid la un moment dat.

Rezultate încurajatoare

Un al doilea studiu vine din Scoția, una dintre primele regiuni care au cunoscut un val puternic al noii variante. Cercetătorii scoțieni au examinat un grup de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Mult mai puține cazuri de Omicron au dus la spitalizare decât era de așteptat dacă varianta ar fi fost la fel de virulentă ca Delta. Rezultatele se aplică în principal pacienților Covid cu vârste sub 60 de ani, în Scoția varianta nefiind răspândită pe scară largă în rândul bătrânilor. Rezultatele sunt totuși încurajatoare. Riscul unei infectări cu Omicron care necesită îngrijiri spitalicești este de o treime din cel pentru Delta.

Al treilea studiu, publicat ieri, este din Africa de Sud, unde valul de infectări cu Omicron este deja în scădere. Cercetătorii de acolo au descoperit că persoanele infectate cu Omicron au avut cu 80% mai puține șanse de a necesita internare în spital decât cazurile non-Omicron (mai ales Delta).

Toate cele trei studii au examinat aceeași ipoteză folosind date, metode și grupuri de oameni diferite. Ele diferă în amploarea constatărilor lor. Dar toate indică aceeași direcție: că Omicron pare a fi mai puțin severă decât Delta. Este, totuși, mult mai contagios. În zilele următoare, cercetătorii vor fi ocupați să calculeze modul în care infectarea și severitatea formelor se compensează reciproc, pentru a sfătui guvernele la ce ar trebui să se aștepte spitalele în noul an. Multe dintre ele sunt deja supraîncărcate.

Sursa: The Economist

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook