Varianta britanică prezintă o rată a mortalității „semnificativ mai mare”, comparativ cu estimările anterioare

Varianta britanică prezintă o rată a mortalității „semnificativ mai mare”, comparativ cu estimările anterioare

O variantă extrem de infecțioasă a Covid-19, care s-a răspândit în întreaga lume după ce a fost descoperită în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, este cu 30% pâna la 100% mai mortală decât tulpinile anterioare, atenționează cercetătorii. Într-un studiu care a comparat ratele de deces în rândul britanicilor infectați cu noua variantă SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, cu cele ale pacienților infectați cu alte tulpini, oamenii de știință au ajuns la concluzia că noua variantă are o rată a mortalității „semnificativ mai mare”.

Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci a fost reperată în peste 100 de țări.

Are 23 de mutații în codul genetic – un număr relativ mare de modificări – și unele dintre ele au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească. Oamenii de știință din Marea Britanie spun că este cu aproximativ 40% -70% mai transmisibilă decât variantele anterioare.

Potrivit studiului britanic publicat în British Medical Journal, infectarea cu noua variantă a dus la 227 de decese dintr-un eșantion de 54.906 pacienți cu Covid-19, comparativ cu 141 dintr-un număr similar de pacienți infectați cu alte variante.

„Capacitatea de a se răspândi rapid face din B.1.1.7 o amenințare care ar trebui luată în serios”, spune Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter, care a condus cercetarea.

Leon Danon, profesor al Universității Bristol și autor principal al studiului, a declarat: „Ne-am concentrat analiza asupra cazurilor care au avut loc între noiembrie 2020 și ianuarie 2021, când atât variantele vechi, cât și noua tulpină erau prezente în Marea Britanie. SARS-CoV-2 pare capabil să dezvolte rapid mutații și există posibilitatea de a apărea noi tulpini, cu rezistență la vaccinuri. Monitorizarea noilor variante, pe măsură ce apar, măsurarea caracteristicilor acestora și gestionarea adecvată trebuie să fie o parte cheie a răspunsului, în viitor”.  

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook