Vaccinurile de la Pfizer și Moderna au eficiență de 66% împotriva tulpinii Delta, arată un studiu american

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna au eficiență de 66% împotriva tulpinii Delta, arată un studiu american

Până în prezent, toate studiile disponibile indică o eficacitate oarecum diminuată a vaccinului impotriva variantei Delta, dar cifrele raportate diferă de la studiu la studiu. Datele publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) arată o scădere a eficacității între aprilie 2021 și astăzi, cu proximativ 25%.

Eficiență redusă în timp?

Între decembrie 2020 și aprilie 2021, vaccinurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna aveau eficacitate de 91% în prevenirea infecției, potrivit studiului. Dar în săptămânile în care varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite și a depășit 50% din cazurile pozitive, eficacitatea a scăzut la 66%. Pentru a ajunge la această concluzie, centrele de sănătate și spitalele din șase state au cerut angajaților lor – majoritatea vaccinați cu un ser de tip ARNm – să se testeze săptămânal și astfel să identifice formele simptomatice și asimptomatice.

„Deși date provizorii sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor în prevenirea infectării, faptul că eficiența rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile vaccinării”, subliniază autorii lucrării. Ei insistă asupra eficienței dovedite împotriva formelor severe și decesului. Persoanele nevaccinate au 29 de ori mai multe șanse de a fi spitalizate din cauza Covid decât persoanele vaccinate, potrivit aceluiași raport.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook