Americanii epuizează stocurile de Ivermectină destinată cailor, în speranța că pot trata sau preveni boala Covid-19

Americanii epuizează stocurile de Ivermectină destinată cailor, în speranța că pot trata sau preveni boala Covid-19

Deși Agenția pentru Medicamente din Statele Unite (FDA) a emis o recomandare prin care îndrumă cetățenii să nu folosească medicamentul antiparazitar destinat cailor – Ivermectina – comercianții americani întâmpină dificultăți în privința stocurilor, care sunt pe terminate. În statul Oklahoma, mulți proprietari pun afișe prin care-i sfătuiesc pe clienți să nu ia medicamentul.

Medicii spun că Ivermectina destinată cailor ar putea genera probleme de sănătate pe termen lung, în unele cazuri ireversibile. Foarte mulți locuitori ai statului Oklahoma folosesc medicamentul pentru a trata sau preveni boala Covid, potrivit NBC News.

Laboratoarele care produc Ivermectina avertizează că nu există nicio dovadă care să arate că medicamentul este eficient împotriva SARS-Cov-2.

„Nu ești cal. Nu ești vacă. Oprește-te” – cam așa sună postarea de pe contul oficial de Twitter al FDA, prin care autoritățile încearcă să convingă oamenii să nu mai folosească Ivermectina pentru a combate Covid.

Medicamentul, care nu a fost testat pe oameni, are rolul de a elimina paraziții care afectează animalele.

Există și o variantă a medicamentului pentru uz uman, aprobată în unele țări – cum ar fi Franța sau Olanda-, dar este diferită de cea destinată animalelor.

Totuși, Ivermectina destinată cailor nu rezistă pe rafturile comercianților pentru mult timp. „Uneori se termină la doar câteva ore după livrare”, spun proprietarii magazinelor. „Avem până și anunțuri care spun ‘Vă rugăm, nu mâncați'”, spun ei.

Alți vânzători se plâng că nu au mai primit medicamentul de mai bine de două săptămâni, din cauza cererii uriașe care a generat o criză în domeniu.

În ultimele patru luni au existat 10 cazuri de otrăvire legate de administrarea Ivermectinei, în Oklahoma. „Poate provoca amețeli, aritmie cardiacă, tensiune sanguină redusă”, spun medicii.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook