Vaccinurile chinezești intră pe piața din Europa. Ce știm despre serul Sinopharm

Vaccinurile chinezești intră pe piața din Europa. Ce știm despre serul Sinopharm

Ungaria a devenit vinerea trecută prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat vaccinul laboratorului chinez Sinopharm, comandând cinci milioane de doze. Marți, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăsat deschisă calea spre utilizarea vaccinurilor rusesc – Sputnik V – și chinezesc. „Dacă producătorii ruși și chinezi arată transparență, prezintă datele lor (…), atunci ar putea avea autorizație de introducere pe piață ca și ceilalți”, a declarat ea, potrivit unor surse parlamentare citate de AFP.

Europenii nu dispun în prezent de toate datele necesare pentru validarea unuia dintre vaccinurile chinezești, în special a celui produs de Sinopharm. În Ungaria, asociația medicilor MOK și-a exprimat rezervele, subliniind lipsa „transparenței” în luarea deciziilor autorității de reglementare din țara lor.

Se pregătesc mai multe vaccinuri chinezești, două autorizate la nivel mondial

În China, patru mari grupuri farmaceutice au produs cu succes vaccinuri împotriva Covid-19: Sinopharm, Sinovac, CanSino Biologics și Anhui Zhifei Longcom. Doar Sinopharm și Sinovac au ajuns la o formulă aprobată de OMS și au primit autorizație din partea altor țări în afară de China.

Vaccinul CoronaVac, proiectat de Sinovac, este utilizat deja de mai multe țări. Turcia susține că serul CoronaVac are eficiență de 91,25%, în timp ce Chile a raportat 78%, Indonezia 65,3% și Brazilia 50,38%.

Rezultate care rămân peste limita de 50% cerută de OMS, dar care nu au convins multe țări. Până în prezent, doar China, Brazilia și Indonezia folosesc CoronaVac ca parte a campaniei lor de vaccinare. Este motivul pentru care „vaccinul chinezesc” menționat de oficiali și mass-media se referă adesea la cel al Sinopharm.

Cum este conceput vaccinul Sinopharm?

Sinopharm produce două vaccinuri, dar BBIBP-CorV, proiectat la sediul din Beijing, este cel mai de succes. Este un vaccin de tip „inactivat”. Pacienții sunt injectați cu un fragment al coronavirusului care este „ucis” (prin căldură sau radiații) în timpul producerii vaccinului. Virusul își pierde astfel capacitatea de replicare, dar poate fi recunoscut de sistemul imunitar al organismului, care va dezvolta anticorpi.

Vaccinurile inactivate există de multă vreme și s-a dovedit că mai multe dintre ele, cum ar fi cele impotriva tusei convulsive, funcționează.

Există trei vaccinuri inactivate autorizate în lume: cele două vaccinuri chineze Sinopharm (BBIBP-CorV) și Sinovac (CoronaVac), precum și vaccinul indian BBV152 (sau Covaxin), care, în așteptarea rezultatelor, este autorizat numai în India, pentru „utilizare limitată la situații de urgență.” Celelalte vaccinuri sunt fie de tip vector viral (AstraZeneca, Sputnik V), fie ARN mesager (Pfizer/Biontech, Moderna, Curevac).

S-a dovedit că vaccinul Sinopharm funcționează?

Răspunsul este dificil de obținut, din cauza lipsei de date, dar unele studii au fost totuși publicate. Studiile clinice ale BBIBP-CorV au fost efectuate în China, Argentina, Peru, Bahrain, Egipt, Maroc, Pakistan și Emiratele Arabe Unite (EAU), cu peste 60.000 de participanți din toate țările. Doar Ungaria, Serbia și Seychelles au autorizat serul, fără a fi participat la studiile clinice preliminare, dar li s-ar putea alătura mai multe țări – Senegalul este în discuții cu Sinopharm.

La sfârșitul lunii decembrie, Sinopharm a anunțat, având în vedere rezultatele fazei III a diferitelor studii clinice, o eficacitate de 79,34%, o cifră mai mică decât cea a concurenților săi. Emiratele Arabe Unite, care au testat BBIBP-CorV în decembrie, au declarat că studiul pe care l-au efectuat a arătat eficiență de 86%.

Un purtător de cuvânt al Sinopharm a refuzat să explice discrepanța și a declarat că rezultatele detaliate vor fi publicate mai târziu. Ceea ce încă nu s-a întâmplat.

1 milion de oameni vaccinați înainte de finalizarea testelor

În ciuda lipsei de date, Serbia a început deja vaccinarea cetățenilor în urmă cu o săptămână. Belgradul se bazează pe optimismul Beijingului cu privire la vaccinul Sinopharm. Chiar înainte de publicarea rezultatelor, la sfârșitul lunii decembrie, BBIBP-CorV a fost administrat unui grup de peste un milion de oameni din China, ca parte a unui program de urgență.

Sunt necesare două doze, la o distanță de minimum 28 de zile. În ceea ce privește logistica, vaccinul are aceleași avantaje ca și AstraZeneca: ca orice vaccin convențional, trebuie păstrat la o temperatură între 2 și 8 ° C, prin urmare, într-un frigider și poate fi astfel administrat în afara spitalelor.

Un preț rezonabil?

Rămâne o ultimă necunoscută: prețul. China se angajează să transforme vaccinurile dezvoltate de laboratoarele sale în „bunuri publice globale” oferite „la un preț rezonabil” sau chiar „gratis” țărilor în curs de dezvoltare. Dar, până acum, țările care au folosit vaccinurile, au plătit.

Ministrul Economiei din Peru, Waldo Mendoza, a spus că țara sa a plătit 21,66 milioane de euro pentru un lot inițial de un milion de doze de BBIBP -CorV, prima parte a acordului de 38 de milioane de doze. Deci 21,66 euro pe doză. Prin comparație, o doză de vaccin AstraZeneca, similară cu cea a Sinopharm privind condițiile de depozitare, a fost negociată de Uniunea Europeană la 1,78 euro pe doză.

Sursa: Le Journal du Dimanche

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook