Vaccinul AstraZeneca „oferă imunitate de durată” și administrarea dozei trei ar fi inutilă, spune șeful companiei britanice

Vaccinul AstraZeneca „oferă imunitate de durată” și administrarea dozei trei ar fi inutilă, spune șeful companiei britanice

Oamenii care primit vaccinul Oxford/AstraZeneca ar putea să nu aibă nevoie de o a treia doză, deoarece primele două doze ar trebui să le ofere protecție pe termen lung împotriva infectării cu SARS-Cov-2, spune șeful companiei farmaceutice.

Pascal Soriot, director executiv al gigantului din Marea Britanie, a declarat pentru Daily Mail că speră să aibă date concrete în această toamnă, care să demonstreaze că vaccinul induce o „imunitate puternică a celulelor T”.

Celulele T – un tip de globule albe din sistemul imunitar – oferă un tip diferit de imunitate și poate dura mai mult.

Persoanele în vârstă și cele vulnerabile urmează să primească o a treia doză (sau un nou rapel) în această toamnă, pe fondul temerilor că protecția oferită de vaccinuri poate scădea în timp. În cazul în care datele privind răspunsul celulelor T vor fi confirmate, ar putea însemna că unii dintre cei care au primit vaccinul AstraZeneca nu au nevoie de rapel.

„Sperăm că Oxford/AstraZeneca va oferi protecție pe termen lung. Cercetarile de până acum sugerează că vaccinul nostru oferă un răspuns puternic al celulelor T, și sperăm că efectele vor dura mai mult. Datele preliminare arată bine, dar nu știm sigur dacă va fi nevoie de un rapel. Timpul va spune”, completează Pascal Soriot.

AstraZeneca spune că va avea date autorizate până în octombrie sau noiembrie.

Un studiu al Universității din Birmingham arată că vaccinul AstraZeneca declanșează acțiunea celulelor T, care luptă împotriva infecțiilor, într-o măsură mai mare decât serurile concurente, Pfizer și Moderna.

Datele colectate de un alt grup farmaceutic, Johnson & Johnson, care se bazează pe aceeași tehnologie cu cel AstraZeneca, arată că „oferă ani de protecție”, spune Soriot. Pfizer recunoaște că eficacitatea vaccinurilor mRNA înregistrează o scădere a nivelurilor de protecție după șase luni, motiv pentru care compania recomandă un rapel.

Soriot spune că datele arată că vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte eficient și împotriva variantei Delta.

La începutul acestui an, liderii europeni Angela Merkel din Germania și Emanuel Macron din Franța au făcut comentarii disprețuitoare legate de vaccinul AstraZeneca și au lansat acțiuni în justiție împotriva companiei, din cauza blocajelor de aprovizionare.

„Suntem în discuții cu Uniunea Europeană pentru a ajunge la o soluție”, declară Soriot. În ciuda tuturor ostilităților, AstraZeneca este al doilea cel mai mare furnizor de doze către UE.

Sursa: Daily Mail

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook