A treia doză este esențială pentru a susține programul inițial de vaccinare cu AstraZeneca, arată un studiu al The Lancet

A treia doză este esențială pentru a susține programul inițial de vaccinare cu AstraZeneca, arată un studiu al The Lancet

Protecția oferită de două doze ale vaccinului anti-Covid de la Oxford/AstraZeneca, inclusiv împotriva bolilor severe, începe să scadă la trei luni după a doua injecție, potrivit unui nou studiu care evidențiază importanța programelor de rapel.

Cercetătorii au analizat datele a 2 milioane de scoțieni și 42 de milioane de brazilieni care au primit două injecții cu vaccinul Oxford/Astrazeneca. Descoperirile lor au fost publicate într-o nouă lucrare revizuită de The Lancet luni seara. Varianta Omicron nu era în circulație în timpul studiului.

„Am constatat o scădere a protecției vaccinului împotriva internărilor și deceselor în spitalele Covid-19, atât în ​​Scoția, cât și în Brazilia, lucru evident la trei luni de la a doua doză de vaccin”, spun ei. „Trebuie să se ia în considerare furnizarea de doze de rapel pentru persoanele care au făcut vaccinul”.

Cercetătorii au comparat datele din Scoția și Brazilia, deoarece a fost utilizat un interval similar de trei luni între doze, iar cei cu risc de a dezvolta o formă severă și lucrătorii din domeniul sănătății au primit prioritate pentru vaccinare, în ambele zone.

Varianta Omicron nu circula la acea vreme

În timpul studiului circulau variantele Delta, în Scoția și Gamma, în Brazilia – care, odată cu scăderea protecției vaccinului, „probabil” au contribuit la scăderea eficacității.

Marea Britanie, unde mulți au primit vaccinul AstraZeneca la începutul acestui an, a decis să ofere tuturor adulților o doză de rapel ARNm pentru a contracara varianta Omicron, care se răspândește rapid.

Alte țări bogate și-au intensificat programele de rapel pentru a limita răspândirea tulpinii. Dovezile preliminare sugerează că două doze ale vaccinurilor utilizate pe scară largă generează o cantitate mai mică de anticorpi împotriva Omicron decât pentru variantele anterioare, iar o a treia injecție ARNm poate crește nivelul. Nu este clar deocamdată cum se traduce acest lucru în eficacitate.

Oamenii de știință speră că două injecții vor continua să protejeze împotriva bolilor severe, deoarece imunitatea nu este doar o funcție a numărului de anticorpi.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook