Șeful OMS solicită precauție de sărbători. „Un eveniment anulat este de preferat unei vieți anulate. Sărbătorim mai târziu”

Șeful OMS solicită precauție de sărbători. „Un eveniment anulat este de preferat unei vieți anulate. Sărbătorim mai târziu”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că festivitățile de sărbători ar duce în multe locuri la „cazuri în creștere, sisteme de sănătate copleșite, mai multe decese” și îndemnă oamenii să amâne adunările. Tedros spune că varianta Omicron se răspândește mai rapid decât varianta Delta și infectează persoane deja vaccinate sau care s-au vindecat de Covid-19.

Seful OMS solicită prudență de Crăciun și de Anul Nou. Chiar dacă asta înseamnă anularea festivităților: „Ne-am săturat cu toții de această pandemie. Cu toții ne dorim să petrecem timp cu prietenii și familia noastră. Dar este de preferat un eveniment anulat decât o viață pierdută. Mai bine să anulăm acum și să sărbătorim mai târziu, decât să sărbătorim acum și sa plângem mai târziu. Niciunul dintre noi nu vrea să fie din nou în aceeași situație peste 12 luni.”

Omul de știință al OMS, Soumya Swaminathan, adaugă că ar fi „neînțelept” să se tragă concluzii bazate pe informațiile preliminare, potrivit cărora Omicron este o variantă mai ușoară decât cele anterioare… odată cu creșterea cifrelor, toate sistemele de sănătate vor fi supuse tensiunii”, spune Swaminathan.

Omicron rămâne amenințătoare

Varianta poate evita răspunsul imun, spune ea, ceea ce înseamnă că programele de vaccinare cu doze suplimentare care sunt lansate în multe țări ar trebui să vizeze persoanele cu imunitate slăbită.

„Există acum dovezi consistente că Omicron se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta”, spune Tedros. „Și există o probabilitate mare ca persoanele vaccinate sau vindecate de Covid-19 să fie infectate sau reinfectate”.

Comentariile se referă la un studiu realizat de Imperial College London care dovedește că riscul de reinfectare a fost de peste cinci ori mai mare și nu există niciun indiciu că ar fi mai Omicron ar fi mai puțin periculoasă decât Delta.

Expertul OMS Abdi Mahamud adaugă: „Deși observăm o reducere a anticorpilor de neutralizare, aproape toate analizele preliminare arată că imunitatea mediată de celulele T rămâne intactă”.

Există speranță

Echipa OMS oferă și speranță unei lumi obosite, care se confruntă cu noul val: 2022 va fi anul în care pandemia, care a ucis deja peste 5,6 milioane de oameni în întreaga lume, se va încheia.

„Sperăm că această boală va deveni relativ ușoară, ușor de tratat”, spune Mike Ryan, expertul de top al OMS pentru situații de urgență.

„Dacă putem menține transmisia virusului la minim, atunci putem pune capăt pandemiei.”

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook