Belgia| Șapte rezidenți ai unei case de bătrâni au murit în urma infectării cu varianta columbiană, deși erau vaccinați anti-Covid

Belgia| Șapte rezidenți ai unei case de bătrâni au murit în urma infectării cu varianta columbiană, deși erau vaccinați anti-Covid

Șapte rezidenți ai unei case de bătrâni din Zaventem, Belgia, au decedat în decurs de două săptămâni după ce au fost infectați cu o nouă variantă a coronavirusului, cea descoperită pentru prima dată în Columbia. Toți au fost complet vaccinați împotriva Covid-19, informează VRT NWS. Focarul este acum sub control.

Primele două infectări au fost depistate pe 16 iulie, într-un departament destinat pacienților cu demență, care a fost pus în carantină și supus tuturor măsurilor necesare. În total, au fost identificate 20 de contaminări, toate în respectiva secție.

Dintre cei șapte pacienți care au murit, o parte erau într-o stare proastă de sănătate, alții se descurcau relativ bine.

Cei 20 de rezidenți infectați, dar și tot personalul – cu excepția unui student – fuseseră vaccinați. „Nu avem idee cum a pătruns virusul în unitatea noastră”, spune coordonatorul departamentului de resurse umane, Kathleen Boydens.

Secvențierile efectuate de o echipă de la KU Leuven arată că varianta columbiană a coronavirusului, nouă și încă nu foarte prezentă în Belgia, este responsabilă pentru focarul izbucnit în casa de bătrâni. „Știm că noua variantă se află în Belgia de la sfârșitul lunii iunie, dar într-un procent foarte scăzut”, explică virusologul Marc Van Ranst.

Au fost identificate douăzeci de focare de contaminare cu privire la această variantă, care trebuie urmărită foarte atent, potrivit expertului, deoarece a apărut deja și în alte țări. „O anchetă efectuată în Anglia a arătat că varianta nu este mai patogenă decât cele pe care le știm deja, dar este încă prea devreme pentru a face afirmații concrete”.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook