Vaccin AstraZeneca| Raportul beneficiu/risc este negativ pentru grupa de vârstă 30-39 de ani, arată un studiu britanic

Vaccin AstraZeneca| Raportul beneficiu/risc este negativ pentru grupa de vârstă 30-39 de ani, arată un studiu britanic

Grupa de vârstă 30-39 de ani este cea mai vulnerabilă în privința riscurilor asociate cu vaccinul produs de AstraZeneca, arată un studiu publicat în British Medical Journal. Cercetătorii susțin că, deși afirmația „beneficiile vaccinării depășesc riscurile” rămâne valabilă pentru majoritatea persoanelor, unele categorii de vârstă sunt mai vulnerabile.

Pentru a analiza riscurile, oamenii de știință au luat exemplul unei femei de 35 de ani, pentru care riscul de infectare și deces din cauza SARS-Cov-2 este de 0,6 din 100.000, mult mai mic decât cel de a dezvolta o tromboză casă să-i fie fatală.

În plus, cercetările arată că numărul de tromboze dezvoltate în urma vaccinării cu serul AstraZeneca este de 13 la 100.000 de pacienți din grupa de vârstă 18-45 de ani, nu de 1 la 250.000, cum susțineau autoritățile britanice inițial.

Datele oficiale din Marea Britanie arată că unul din patru pacienți diagnosticați cu tromboză moare, iar ceilalți trei pot rămâne cu dizabilități. Pe de altă parte, riscul de deces în urma infectării cu SARS-Cov-2 este de 7,4 la 100.000 de pacienți cu vârste curpinse între 30 și 39 de ani.

Pentru grupa de vârstă menționată, la fiecare două persoane salvate de vaccinul AstraZeneca, un pacient, care altfel ar fi supraviețuit bolii, ar muri, iar alte trei ar putea rămâne cu sechele. Oamenii de știință concluzionează astfel că riscurile depășesc beneficiile în cazul administrării vaccinului suedezo-britanic pacienților de 30-39 de ani.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook