Unul din trei pacienți Covid revine în spital în termen de patru luni de la externare. Simptomele pe termen lung „trebuie luate în serios”

Unul din trei pacienți Covid revine în spital în termen de patru luni de la externare. Simptomele pe termen lung „trebuie luate în serios”

Aproape o treime dintre pacienții Covid care au avut nevoie de spitalizare sunt din nou internați pentru tratament suplimentar în termen de patru luni de la externare, iar unul din opt pacienți moare în respectivul interval, au descoperit medicii. Impactul pe termen lung al bolii i-a determinat pe medici să solicite testarea și monitorizarea foștilor pacienți Covid pentru a detecta semnele timpurii ale deteriorării organelor și alte complicații cauzate de virus.

Covid cauzează probleme respiratorii grave, dar poate deteriora și alte organe, cum ar fi inima, ficatul și rinichii.

Cercetătorii de la University College London, Office for National Statistics și University of Leicester, au comparat dosarele medicale ale aproape 48.000 de persoane care au avut nevoie de tratament spitalicesc pentru Covid și care fuseseră externate până la 31 august 2020.

Înregistrările au fost utilizate pentru a urmări ratele de readmisie în spital, deces și probabilitatea de diagnosticare cu o serie de boli respiratorii, cardiace, renale, hepatice și metabolice, cum ar fi diabetul.

După un timp mediu de urmărire de 140 de zile, aproape o treime dintre pacienții cu Covid care fuseseră externați din spital au fost readmisi și aproximativ unul din opt au murit, rate considerabil mai mari decât cele observate în grupul de control.

„Trebuie să luăm situația în serios”, a spus dr. Amitava Banerjee, de la University College London. „Arătăm în mod concludent că este departe de a fi o boală benignă. Trebuie să monitorizăm pacienții post-Covid, astfel încât să putem detecta deteriorarea organelor la timp”.

Simptomele inexplicabile care persistă mai mult de patru luni sunt adesea descrise ca „sindromul Covid pe termen lung” sau „sindromul post-Covid”.

Rata de disfuncție multi-organ după externare a fost mai mare la pacienții cu vârsta sub 70 de ani, comparativ cu cei peste 70 de ani, au constatat cercetatorii.

Autorii scriu în revista medicala BMJ : „Creșterea riscului nu a fost limitată la vârstnici și nu a fost uniformă între etnii. Diagnosticarea, tratarea și prevenirea sindromului post-Covid necesită abordări integrate și o cercetare urgentă este necesară pentru stabilirea factorilor de risc”.

„Până acum am avut tendința să ne gândim la bolile de inimă, bolile renale și diabet ca factori de risc pentru pacienții Covid, dar acestea reprezintă, de asemenea, complicații care pot apărea în urma bolii”, a spus Banarjee.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook