Unii pacienți Covid au anticorpi care le atacă propriul organism, nu virusul

Unii pacienți Covid au anticorpi care le atacă propriul organism, nu virusul

Un nou studiu a descoperit că unii supraviețuitori ai Covid-19 poartă semne îngrijorătoare că sistemul lor imunitar le atacă organismul, amintind de boli cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă.

La un moment dat, sistemul de apărare al acestor pacienți s-a modificat, țintind mai degrabă spre celulele sorpului decât spre ​​virus, sugerează studiul. Pacienții produc molecule numite „autoanticorpi” care vizează materialul genetic din celulele umane.

Acest răspuns imun eronat poate agrava Covid-19. Poate explica, de asemenea, de ce pacienții cu „Covid-lung” au probleme persistente, la câteva luni după ce afecțiunea inițială a fost vindecată și virusul a dispărut din corpul lor.

Constatările au implicații importante pentru tratament: folosind testele existente, care pot detecta autoanticorpii, medicii ar putea identifica pacienții care au nevoie de tratamentele utilizate pentru lupus și artrita reumatoidă. Nu există nici un remediu pentru aceste boli, dar unele medicamente scad frecvența și severitatea bolilor.

„Este posibil să poți trata mai bine pacienții cu unele dintre aceste medicamente și să te aștepți la rezultate mai bune”, a spus Matthew Woodruff, imunolog la Universitatea Emory din Atlanta și autorul principal al lucrării.

Rezultatele au fost publicate vineri pe site-ul de specialitate MedRxiv și nu au fost încă publicate într-o revistă științifică. Dar alți experți au spus că cercetătorii care au efectuat studiul sunt cunoscuți pentru munca lor atentă și meticuloasă și că descoperirile nu sunt neașteptate, deoarece și alte boli virale declanșează autoanticorpi.

„Nu sunt surprins, dar este interesant de văzut că se întâmplă cu adevărat”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale. Este posibil ca și formele moderate, până la ușoare, să inducă acest tip de răspuns.

Este clar că SARS-Cov-2 poate provoca reacții exagerate ale sistemului imunitar în unele cazuri, provocând în cele din urmă mai multe daune organismului decât virusul în sine. (Dexametazona, steroidul pe care președintele Trump l-a luat după diagnosticul de Covid, s-a dovedit eficient pentru pacienții cu forme grave, pentru a reduce acest răspuns imun exagerat).

Infecțiile virale determină moartea celulelor umane infectate. Uneori, celulele mor pur și simplu – dar alteori, și mai ales în caz de infectare severă, se pot pur si simplu arunca în aer, răspândindu-și compoziția. Când se întâmplă acest lucru, ADN-ul, în mod normal închis în pachete înfășurate în interiorul nucleului, este brusc împrăștiat și vizibil.

În răspunsul tipic la un virus, celulele cunoscute sub numele de celule imune B produc anticorpi care recunosc bucăți de ARN viral și le atacă.

Dar în condițiile unor boli precum lupusul, unele celule B nu învață niciodată să facă acest lucru și produc în schimb autoanticorpi care se aglomereaza pe resturile de ADN din celulele umane moarte, confundându-le cu intruși. Ceva similar se poate întâmpla la pacienții cu Covid-19, sugerează cercetătorii.

„De fiecare dată când ai acea combinație de inflamație și moarte celulară, există potențialul să apară boli autoimune și autoanticorpi”, a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington din Seattle.

În noul studiu, cercetătorii au analizat 52 de pacienți ai centrului de îngrijire Emory din Atlanta, care au fost clasificați ca având Covid-19 sever sau critic, dar care nu aveau antecedente de tulburări autoimune. Au descoperit autoanticorpi care recunosc ADN-ul la aproape jumătate dintre pacienți. De asemenea, au găsit anticorpi împotriva unei proteine ​​numite factor reumatoid și a altora care ajută la coagularea sângelui. „Dintre pacienții foarte grav afectați, peste 70% au avut autoanticorpi împotriva uneia dintre țintele testate”, a spus dr. Woodruff.

„Este foarte posibil ca unele dintre problemele de coagulare pe care le vedeți la pacienții cu Covid-19 să fie induse de acest tip de complexe imune”, a spus Ann Marshak-Rothstein, imunolog și expert în lupus la Universitatea din Massachusetts, Worcester.

„Dacă autoanticorpii se dovedesc a fi de lungă durată”, subliniază ea, „pot duce la probleme persistente, chiar pe tot parcursul vieții, pentru supraviețuitorii Covid-19”.

„Nu vindeci niciodată lupusul cu adevărat – bolnavii au stări oscilante. Și asta ar putea avea legătură cu memoria autoanticorpilor”.

Dr. Marshak-Rothstein, Dr. Iwasaki și alte zeci de echipe studiază îndeaproape răspunsul imun la coronavirus. Având în vedere că testarea autoanticorpilor este facilă, ar putea deveni în curând clar dacă anticorpii au fost identificați doar pentru că cercetătorii i-au căutat sau dacă reprezintă o alterare permanentă a sistemului imunitar.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook