Un vulcan enorm s-a „ascuns la vedere” pe Marte de zeci de ani, potrivit oamenilor de știință

Un vulcan enorm s-a „ascuns la vedere” pe Marte de zeci de ani, potrivit oamenilor de știință
  • Oamenii de știință cred că descoperirea ne-ar putea ajuta să privim evoluția planetei roșii în timp.
  • Studiul a fost un efort comun între Institutul SETI și Institutul Marte cu sediul la Centrul de Cercetare Ames NASA.
  • Dr. Lee spune că vulcanul Noctis este atât de profund erodat încât „ai putea să mergi, să conduci sau să zbori prin el”.

Vulcanul, care are 480 de mile lățime, a fost găsit alături de un posibil înveliș de ghețar îngropat în partea de est a provinciei vulcanice Tharsis din Marte, în apropiere de ecuatorul planetei, au dezvăluit oamenii de știință la cea de-a 55-a Conferință de Științe Lunare și Planetare, care a avut loc miercuri în Texas, scrie Sky News.

Ei au spus că vulcanul, care a fost numit temporar vulcanul Noctis, în onoarea locației sale la marginea pitorească Noctis Labyrinthus (Labirintul Nopții), a fost văzut în mod repetat de nava spațială care orbitează Nasa din 1971, dar a fost profund erodat și greu de recunoscut.

Într-un studiu despre descoperire, oamenii de știință au spus că dimensiunea vulcanului și „istoria modificărilor complexe” sugerează că a fost activ de foarte mult timp.

În partea de sud-est, există o zonă în care este probabil încă prezentă gheața, despre care oamenii de știință cred că ar putea fi la fel de importantă pentru noi ca și vulcanul.

Ei cred că descoperirile indică o „nouă locație interesantă pentru a studia evoluția geologică a lui Marte în timp, pentru a căuta viața și pentru a explora cu roboți și oameni în viitor”.

Descoperirea a fost făcută în timp ce o echipă de oameni de știință studia presupuse rămășițe de ghețar și un potențial loc de aterizare pentru astronauți din apropiere.

Studiul a fost un efort comun între Institutul SETI și Institutul Marte cu sediul la Centrul de Cercetare Ames NASA.

Explicând cum s-a întâmplat, dr. Pascal Lee, om de știință planetar și autor principal al studiului, a declarat: „Examinăm geologia unei zone în care găsisem rămășițele unui ghețar anul trecut, când ne-am dat seama că ne aflăm într-o zonă imensă și profundă a unui vulcan erodat.”

Mai multe indicii au scos la iveală natura vulcanică a amestecului de dealuri și canioane stratificate găsite.

Iată o descriere mai aprofundată a structurii găsite în partea de est a Noctis Labyrinthus, oferită de Institutul SETI:

Structura vulcanică

Zona centrală a vârfului este marcată de mai multe mese înalte care formează un arc, atingând o înălțime regională și înclinând în jos, departe de zona vârfului.

Pantele exterioare se extind până la 225 de kilometri (140 de mile) în direcții diferite.

O rămășiță de calderă – rămășițele unui crater vulcanic prăbușit ce a găzduit un lac de lavă – poate fi văzută în apropierea centrului structurii.

Fluxurile de lavă, depozitele piroclastice (facute din materiale vulcanice sub formă de particule (cum ar fi cenușa, piatră ponce și tefra) și depozitele minerale hidratate apar în mai multe zone din perimetrul structurii.

„Se știe că această zonă de pe Marte are o mare varietate de minerale hidratate care acoperă o lungă perioadă a istoriei marțiene, a spus Sourabh Shubham, co-autorul studiului.

„Un cadru vulcanic pentru aceste minerale a fost suspectat de mult timp. Așa că, poate să nu fie prea surprinzător să găsești un vulcan aici.”

Dr. Lee spune că vulcanul Noctis este atât de profund erodat încât „ai putea să mergi, să conduci sau să zbori prin el pentru a examina, eșantiona și data diferite părți ale interiorului său pentru a studia evoluția lui Marte în timp”.

Oamenii de știință lucrează acum la trimiterea studiului lor complet către o publicație revizuită de colegi.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook