UE va intra în colaps dacă mai „șantajează” și „înfometează” Polonia, avertizează premierul Mateusz Morawiecki

UE va intra în colaps dacă mai „șantajează” și „înfometează” Polonia, avertizează premierul Mateusz Morawiecki
Premierul polonez alături de prim-ministrul maghiar Viktor Orban, unul dintre aliații eurosceptici ai Poloniei. Foto: AP

Uniunea Europeană riscă să intre în colaps dacă continuă să „șantajeze” Polonia, avertizează premierul statului, în contextul disputelor privind întâietatea legilor poloneze în fața celor stabilite de la Bruxelles. Într-o scrisoare adresată liderilor europeni, liderul de la Varșovia acuză UE că „înfometează” și „pedepsește” țara prin blocarea ajutoarelor Covid în valoare de miliarde de euro, după ce Polonia a refuzat să se supună anumitor legi europene.

La începutul lunii, Curtea Constituțională a Poloniei a stabilit că tratatele europene sunt incompatibile cu Constituția țării.

Mateusz Morawiecki susține că țara sa „va rămâne un membru loial”, dar a avertizat că blocul comunitar riscă să „piardă controlul democratic” dacă nu respectă suveranitatea statelor membre.

Un fenomen periculos

Guvernul populist de dreapta de la Varșovia este în conflict cu UE de câțiva ani, din cauza reformelor controversate ale Justiției.

Premierul spune însă că guvernul nu are intenția de a urma exemplul Angliei și nu vrea să părăsească Uniunea.

„Vreau să vă asigur că Polonia rămâne un membru loial al Uniunii Europene”, a scris el. Însă crede că „un fenomen periculos amenință viitorul Uniunii”. „Vreau să spun că există o transformare graduală a Uniunii într-o entitate care încetează să fie o alianță a unor state libere, egale, suverane și devine una condusă de un organism central, guvernată de instituții fără control democratic”.

Pro și contra

„Dacă nu oprim acest fenomen, cu toții vom simți efectele lui negative. Astăzi poate afectează o singură țară, mâine, sub un alt pretext, o alta.”

Decizia Curții Constituționale a Poloniei, prin care dictează că legile europene nu pot avea întâietate, a fost criticată de mai multe state membre, printre care Germania și Franța. Pe de altă parte, premierul maghiar Viktor Orban și politicienii de extremă dreapta din alte state europene laudă inițiativa.

Sursa: Daily Mail

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook