Turul Franței a început cu teamă, adrenalină și umor

Turul Franței “ La Grande Boucle “, a început azi 29 august, la Nisa – și se va încheia la Paris pe 20 septembrie – 3470 de km
Christian Prudhomme, directorul Le Tour, a acordat unu interviu pentru AFP în care a descris ediția 107 astfel:„Va fi o ediție unică și care va avea multe puncte de interes. Vom avea mai puțină căldură și mai mult vânt, mai puțini oameni pe margine, dar vom încerca să celebrăm această întrecere cum se cuvine”, a spus Prudhomme.

Pentru a evita orice risc, ASO (Amaury Sport Organization), organizatorul celei mai mari curse de ciclism din lume, ia toate măsurile posibile.

Belgienii din Lotto au scăpat la limită

Cea mai severă masura se referă la controlul sănătății echipelor. Săptămâna trecută, ASO a decis să excludă orice echipă formata din treizeci de persoane (cei opt ciclisti plus personalul, inclusiv asistență tehnică, mecanici, medici, maseuri, bucătari, șofer, manager de comunicare) care prezinta două cazuri de contaminare cu Covid în termen de șapte zile. Această măsură drastică a fost contestata de către directorii sportivi care se temeau pentru nereușita Turului.

Joi, la momentul prezentării oficiale a echipelor, formația belgiană Lotto-Soudal a aflat că doi membri ai conducerii sale au avut teste pozitive. Au fost trimiși acasă inclusiv colegii lor de cameră. Echipa nu fost departe de excludere.

Față de aceasta masură inițială foarte strictă privind testele Covid, AIGCP (Asociatia Internationala a Grupurilor de Ciclisti Profesionisti) a solicitat ASO sa relaxeze putin dispoziția. Participanții la Tur au semnat o nouă cartă care indică faptul că doar cazurile pozitive referitoare la ciclisti pot duce la excludere. Prin urmare, membrii personalului care sunt mai departe de peloton nu intra în calcul. Fiecare test pozitiv trebuie confirmat cu un al doilea test, iar dacă acesta din urmă se confirmă, echipa va fi exclusa indiferent de starea ciclistilor săi.

Cum descrie presa franceză startul? Care este atmosfera?
Va fi suficient de rezistent? „Sper că putem ajunge la Paris, spune Egan Bernal, columbianul de la Ineos, detinatorul titlului, care visează la un nou final de aur pe Champs-Elysées. Acest lucru este important pentru sport în general, nu doar pentru ciclism. „Nimeni nu poate ști asta”, a răspuns managerul Dave Brailsford. În orice caz, ne vom comporta ca și cum ar fi un tur normal, nu vom schimba nimic în strategia noastră. ”
Citește mai mult aici.

Ciclistii sunt cei care vorbesc cel mai bine despre tur.
Au fost cativa care au acceptat să dea declarații pentru Liberation, sub anonimat, ca preambul al plecării de la Nisa, care a fost organizată „în spatele ușilor închise”. „Sunt trist să vin.” – Să nu crezi că imi sta gandul la sarbatoare. „Este un sentiment ciudat. Ne temem că se va opri, dar ne temem și că începe. Simțim doar că ceva nu este în regulă și este grav ”.
Vârsta, naționalitatea, reputația variază. Vorbirea lor liberă și sinceră a devenit rară, dacă nu chiar inexistentă în public. Din ce în ce mai filtrata de echipele lor. Și mai restricționate de „bula” de sănătate stabilită de organizatori în contextul pandemiei. Uneori, în interviuri, spun contrariul a ceea ce cred. Ceea ce cred ei despre Turul 2020 este edificator:
„Haos” – unii spun că este dovadă de inconștiență, chiar aroganță din partea Franței să se încăpățâneze să organizeze Turul, în condițiile în care EURO și Jocurile Olimpice au fost anulate. În plus, cicliștii străini se tem că la finalul competiției nu vor putea sa își vada familiile, fiind forțați să intre în carantină.

Un ciclist străin, care va fi în peloton sâmbătă: „Este un pic dezgustător. Ce va demonstra ciclismul? E haos pe tot Pământul, dar cui îi pasă, Turul se va desfășura…”. Tot el ne oferă o privire politică asupra situației: „Nu știu dacă Franța este conștientă de spectacolul pe care urmează să-l ofere. Ea vrea să dea o lecție celorlalte țări. Nu organizăm Euro, nu organizăm Jocurile Olimpice, dar vom face Turul … Este foarte arogant.”
Preocupările sunt emoționale și practice. „Nu știu când o să-mi văd din nou soția”, mărturisește un concurent care locuiește în afara Franței și care urmărește îndeaproape anunțurile privind închiderea frontierei. Rudelor și soților li se interzice anul acesta să intre în hotelurile sportivilor în zilele de odihnă. Iar situația ar putea dura „dacă ne vom regăsi în carantina când ne vom întoarce din Tur”. Un alt ciclist explică: „Ar trebui să ne concentrăm asupra cursei, dar ne gândim la prea multe alte lucruri”. „Mintea ne este în altă parte”.
Umor
Ciclistul francez Romain Bardet declara pe 13 martie la cursa Paris-Nisa, tur desfășurat în pandemie: „S-ar putea să terminăm cu treizeci de ciclisti. Mă întreb unde este sensul în asta. În special față de restul populației. Ne facem mica cursă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic … ”
Dar, întrucât pelotonul nu poate fi văzut ca o singură unitate, unii manifestă un pic de entuziasm. În principal cei care vor concura la eveniment pentru prima sau a doua oară. „Nu este complet Turul, dar tot este ceva”, a spus un ciclist francez. Mai bine decât nimic. ”
Un coleg care are deja mai multe participări, vine să adauge totuși: „Le-am spus tinerilor care vin pentru prima dată:„ Ceea ce urmează să vezi nu este Turul. ”„ Mulți vorbesc ca niste salariați clasici : „Vom face tot posibilul”. „Ne vom adapta”. „Ne adaptăm la orice”. Și: „Ce mai putem face?” Este adevărat că nu am văzut niciodată în peloton un reprezentant sindical sau o mișcare de grevă independentă de federație sau de organizatorii Turului Franței … „.
Umorul câștigă ca întotdeauna.

„Am un plan”, promite un coechipier care nu are șanse teoretice să ia tricoul galben. Voi purta o mască tot timpul pe parcursul etapei [nu doar la început și la final, așa cum se spune în protocol]. OK, voi muri de căldură. Dar voi fi ultimul care nu va se va contamina cu Covid. Toată lumea va fi eliminată pe rând. Și voi câștiga turul! ”

Mai multe declarații găsești aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook