Trupurile noastre, câmpul lor de luptă , de Christina Lamb. Sau cum a reușit violul să transforme femeile în victimele din umbră ale războiului

Trupurile noastre, câmpul lor de luptă , de Christina Lamb. Sau cum a reușit violul să transforme femeile în victimele din umbră ale războiului

Theguardian.com anunță lansarea unei noi cărți, Our bodies, their battlefield, scrisă de jurnalista și autoarea britanică Christina Lamb.

Autoarea relatează o întâmplare din timpul șederii sale în Uganda, fiind cercetător pentru un documentar TV, în 1986.

Adresând întrebarea: ,,Se află cineva aici care a fost violat și vorbește engleză?”, constată uimită că o adolescentă a avut curajul să-și destăinuie secretul, ceea ce a determinat-o să se gândească la numărul femeilor violate în timpul războiului.

Deși a fost o tactică comună pe câmpul de luptă, violul a fost ignorat în relatările istorice și în manualele școlare până în 2002, când istoricul militar Antony Beevor a scris pentru prima dată de aceste violuri în masă.

Astfel, a luat naștere ideea apariției unei cărți care să conțină poveștile unor femei care au trăit ororile războiului și care, cu ajutorul Christinei, vor putea deveni eroii nenumiți ai trecutului.

,,Nu veți găsi numele acestor femei în cărțile de istorie sau în monumentele de război”, scrie Lamb. „Dar pentru mine ei sunt adevărații eroi.”

De asemenea, Lamb explică faptul că războiul este un moment în care regulile sunt încălcate la orice pas, iar dacă uciderea este legitimată, nu este deloc surprinzător ca și alte norme să fie încălcate.

Una dintre întrebările adresate de autoare este: „Ce plăcere ar putea obține bărbații de la abuzul femeilor într-un asemenea mod?”, iar întrebarea poate rămâne deschisă chiar și în zilele noastre.

Cartea va fi publicată pe 5 martie 2020 la editura HarperCollins Publishers.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook