Trump: Incredibilele conversații private cu Putin, Erdogan sau Macron

Trump: Incredibilele conversații private cu Putin, Erdogan sau Macron

După Erdogan, Emmanuel Macron este șeful de stat care a vorbit cel mai mult cu Donald Trump la telefon în ultimii ani. Dar fără a obține nimic concret, potrivit anchetei CNN realizată de Carl Bernstein, veteranul jurnalismului american, cel care a expus scandalul Watergate în anii ’70.

Președintele francez a încercat să-l convingă să-și schimbe poziția cu privire la acordul nuclear iranian și în problemele climatice. Degeaba. „Macron, în general, nu a obținut nimic pe fond, iar cererile sale constante au sfârșit prin a-l irita pe Trump”, scrie Bernstein. În schimb, președintele american nu a încetat niciodată să-i dea sfaturi și să-i țină prelegeri despre contribuția Franței la bugetul NATO, despre politica sa de imigrație prea laxă, despre comerț…

„Stupida” Merkel și „imbecila” May

Soarta președintelui francez este însă una norocoasă în comparație cu ceea ce trebuia să îndure Theresa May, fostul prim-ministru britanic și Angela Merkel, cancelarul german. Potrivit lui Bernstein, Donald Trump le-a insultat și umilit pe cele două într-un mod „aproape sadic”.

Donald Trump a acuzat-o pe Theresa May că este slabă, „o imbecilă”, că nu are coloană vertebrală în cazul Brexit-ului sau privind NATO, vorbe care au adus-o pe aceasta într-o stare de „agitație și nervozitate”. „El a intimidat-o în mod clar și a fost insultată în mod intenționat”, spune un membru al administrației.

În ceea ce o privește pe Merkel, el a numit-o „stupidă” și a acuzat-o că ar fi „plătită de ruși”. Potrivit unui diplomat german, conversațiile au fost „atât de neobișnuite”, încât Berlinul a luat măsuri speciale pentru a le împiedica să fie publicate. În fața atacurilor, cancelarul a rămas imperturbabilă si s-a mulțumit să expună faptele.

Ancheta jurnalistică se bazează pe surse anonime și nu oferă detalii foarte precise despre conversațiile confidențiale. În timpul sutelor de apeluri telefonice cu lideri străini, Donald Trump este adesea foarte slab pregătit pentru discuții, nu citește dosarele și nu ascultă informările consilierilor săi. Se comportă agresiv cu aliații săi, dar tinde să fie manipulat de dictatori. Atât de mult, încât o parte din anturajul său îl consideră o amenințare la adresa securității naționale.

Potrivit lui Bernstein, mai mulți foști consilieri ai lui Trump îl consideră „delirant”. Conversațiile sale seamănă cu conferințele sale despre coronavirus: divagheaza în toate direcțiile, vorbește în mare parte despre el însuși, se aruncă, face declarații precipitate, reafirmă zvonurile care circulă pe Internet și reia opiniile moderatorilor de la Fox News…

Se lăuda în mod regulat în fața lui Mohammed bin Salman, prințul coroanei saudite, și a lui Kim Jong-un, dictatorul nord-coreean, pentru bogăția, geniul său, realizările sale „strălucitoare” și „prostia” predecesorilor săi, George Bush și Barack Obama. De asemenea, el tinde să combine interesele sale personale – în special pentru re-alegerea sa și răzbunarea împotriva dușmanilor politici – cu interesul național.

Ceea ce era deja evident în apelul telefonic cu președintele ucrainean care a dus la procedura de impeachement: Donald Trump i-a cerut să investigheze familia Biden, în speranța că va găsi informații compromițătoare.

Putin, șahistul, împotriva lui Trump, jucătorul de dame

Dacă își atacă în mod regulat aliații tradiționali, pe de altă parte el este numai lapte si miere cu dictatorii. În special cu Recep Tayyip Erdogan care îl sună de două ori pe săptămână!

Seful statului de la Ankara i-a cerut favoruri, inclusiv să intervină pentru a ajuta o bancă publică turcă care avea probleme cu justiția americană. L-a influențat și asupra politicii din Orientul Mijlociu. Spre disperarea consilierilor săi, președintele american și-a retras astfel trupele din Siria, ceea ce a permis, printre altele, Turciei să-i atace pe kurzi, deși aceștia erau aliații Washingtonului.

Dar cel mai deranjant este modul în care îl laudă pe Vladimir Putin. În conversațiile lor, el încearcă să-l „măgulească” pe liderul rus și să câștige admirația și aprobarea lui. Putin îl „domină”, spune un oficial al administrației superioare, comparându-l cu un mare maestru de șah în fața micului jucător dame Trump.” Acesta din urmă a pierdut avantajul câștigat cu greu în timpul Războiului Rece”, a spus el, conferindu-i lui Putin și Rusiei legitimitatea pe care nu au avut-o niciodată.”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook