„Trebuie să relaxăm măsurile, dar să promovăm normele de prevenție”, e de părere profesorul Yves Coppieters

„Trebuie să relaxăm măsurile, dar să promovăm normele de prevenție”, e de părere profesorul Yves Coppieters

Numărul de contaminări în Belgia este în creștere în ultimele zile, la fel și rata pozitivității testelor la Bruxelles și Liège… Săptămânile următoare vor fi cruciale în gestionarea epidemiei Covid-19 din Belgia. „Transmiterile cresc brusc, aproape în toată Belgia”, avertizează Yves Coppieters, profesor de sănătate publică la Universitatea Libre de Bruxelles (ULB).

El explică faptul că „ne aflăm într-un al doilea val de transmitere, care nu are nimic de-a face cu primul val din martie-aprilie. Este un al doilea val care îi priveste pe cei cu vârste cuprinse între 15-50 de ani, de regulă, oameni care dezvoltă puține forme simptomatice”.

„Medicii generaliști constată că formele clinice ale bolii nu sunt foarte grave, chiar asimptomatice. Și trimit foarte puțini la spital”.

„Liniștitor”, dar „vigilent”

În acest context, potrivit lui Yves Coppieters, „putem fi liniștiți, dar trebuie să rămânem vigilenți, deoarece evoluția epidemiei va depinde în principal de comportamentul nostru”. De aici și importanța respectării gesturilor de protectie.

„Există aproximativ 20-25 de țări în Europa care se află în aceeași situație ca noi: transmisii crescute și impact foarte mic asupra internărilor”, continuă profesorul de sănătate publică. El își amintește în treacăt că „întotdeauna ne temem de supraîncărcarea serviciilor spitalicești. Acesta este factorul important. Nu este cazul acum.”.

Partea pozitivă, pentru moment: „Nu există prea multe efecte asupra mortalității. Nu există niciun motiv pentru care rata să crească, deoarece îngrijirea este mult mai promptă și de o calitate mai bună.”.

Să ne ferim de evenimentele „super-propagatoare”

Întrebat despre situația din casele de bătrâni, Yves Coppieters a răspuns că „trebuie să gestionăm acest lucru de la caz la caz. Casele de bătrâni au instrumentele necesare pentru a identifica și izola rezidenții pozitivi”. Prin urmare, el pledează pentru „restricții locale și, probabil, interzicerea vizitelor la nivel regional”.

Și adăugă: „Sper că nu vom trece la măsuri generale, deoarece izolarea persoanelor în vârstă este un dezastru. Deci, nu trebuie să reducem frecvența relațiilor sociale, ci mai degrabă să promovăm respectul pentru gesturile de prevenție.”.

„Trebuie să relaxăm măsurile, dar să promovăm normele de prevenție”, a spus Yves Coppieters.

Profesorul reamintește totuși importanța prudenței în timpul evenimentelor „super-propagatoare” care adună în jur de o sută de oameni. Persoanele care merg în zone dens populate, în special tinerii, „trebuie să aplice gesturi de protecție atunci când se întorc acasă și intră în contact cu părinții sau bunicii lor, deoarece există un risc real acolo”.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook