Danemarca înăsprește restricțiile Covid din cauza variantei Omicron, care este „neplăcută” și se „răspândește rapid”

Danemarca înăsprește restricțiile Covid din cauza variantei Omicron, care este „neplăcută” și se „răspândește rapid”

Autoritățile daneze urmăresc îndeaproape răspândirea noii variante a SARS-CoV-2, Omicron – și nu le place ce văd. Miercuri seară, premierul Mette Frederiksen a declarat că țara ei își va înăspri măsurile de prevenție, prin restrângerea programului de funcționare pentru baruri, înmulțirea cursurilor la distanță și orelor de muncă de acasă.

Strategia daneză trebuie atent analizată, deoarece țara de șase milioane a fost promptă în răspunsul pandemic. Danemarca, care a adoptat din timp măsuri de carantinare, a fost, de asemenea, printre primele state europene care și-au redeschis societatea. La mijlocul lunii septembrie a devenit prima națiune europeană care a relaxat toate restricțiile legate de pandemie.

Fiind un centru regional al industriei farmaceutice, Danemarca și-a testat masiv populația, încă de la începutul pandemiei și, împreună cu Marea Britanie, are rate ridicate de secvențiere a virusului. Astfel are o imagine mai clară a variantelor emergente, inclusiv Delta, și acum Omicron.

Mai multe infectări, spitalizări, decese

„Am fost loviți de o nouă variantă, care s-a răspândit extrem de rapid”, spune Frederiksen despre Omicron. „Ne așteptăm ca acest lucru să însemne mai multe infectări, mai multe persoane bolnave și mai multe spitalizări… așa că acum trebui să acționăm.”

Este a doua înăsprire a măsurilor în puțin peste o săptămână. Începând cu 29 noiembrie, măștile au devenit din nou obligatorii în magazine, iar dovada vaccinării este necesară pentru a primi acces în mai multe spații publice.

Frederiksen spune că guvernul și-a propus să evite un nou blocaj.

„Este posibil să menținem deschise părți mari ale societății daneze, însă”, spune ea.

Și Suedia impune restricții

Începând de vineri, barurile și restaurantele trebuie să se închidă la miezul nopții, iar concertele cu peste 50 de participanți vor fi interzise.

Suedia, care nu a impus niciodată izolare, a introdus și ea restricții – deși mai ușoare – le cere oamenilor să lucreze de acasă, să păstreze distanța în locurile publice și să poarte mască în transportul public.

Miercuri, autoritățile daneze au declarat că au fost identificate 6.629 de cazuri noi de Covid-19 – cea mai mare cifră zilnică de până acum – 577 de cazuri au implicat varianta Omicron. Numărul spitalizărilor este relativ stabil – 461.

Henrik Ullum, șeful centrului de cercetare pentru boli infecțioase (SSI), spune că situația este „extrem de gravă” și a numit varianta Omicron „nouă și neplăcută”.

„Neplăcută din cauza numeroaselor sale mutații și din cauza modului în care s-a răspândit rapid în lume”, a spus el.

Sursa: Politico

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook