„Trambulina funcționează”. Elon Musk după succesul lansării capsulei Crew Dragon

„Trambulina funcționează”. Elon Musk după succesul lansării capsulei Crew Dragon

Prin reușita pe care a avut-o, de a trimite oameni în spațiu, Elon Musk a dezgropat securea războiului cu Roscosmos, agenția spațială rusească.

SpaceX a reușit sâmbătă, 30 mai, să-și îndeplinească visul de a trimite oameni în spațiu. Cu câteva zile întârziere, din cauza vremii imprevizibile, astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au zburat din Cap Canaveral, Florida către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon, propulasată de o rachetă Falcon 9.

„Trambulina funcționează”, a glumit astăzi Elon Musk, în cadrul unei conferințe de presă sustinută alături de administratorul NASA Jim Bridenstine. Această ironie se referă la observațiile lui Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale rusești, care se amuza în 2014 cu privire la incapacitatea Statelor Unite de a trimite oameni în spațiu. El spunea că astronauții ar putea avea nevoie de o „trambulină” pentru a ajunge la ISS.

După această remarcă a lui Elon Musk, în timp ce Dmitri Rogozin a fost ironizat pe rețelele de socializare ruse, purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Ustimenko, a scris pe Twitter: „Avem probleme în înțelegerea isteriei declanșate de lansarea cu succes a capsulei Crew Dragon. Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă, s-a întâmplat. ” El a adăugat: „Acum, nu numai rușii vor putea zbura către ISS, ci și americanii. Și asta este minunat!”

Purtătorul de cuvânt a subliniat importanța existenței a două sisteme de lansare către stație, în cazul apariției unei probleme la una dintre ele.

Motivul acestor schimburi de ironii este destul de clar: NASA cumpăra de câțiva ani « bilete » la capsulele Soyuz pentru a-și trimite astronauții la ISS. O călătorie dus-întors era facturată 80 de milioane de dolari locul… Un preț mult mai mare decât cel al unei lansări cu ajutorul rachetelor SpaceX, care este în medie de 57 de milioane de dolari (pentru un zbor fără pilot). Acum, Roscosmos ar putea pierde până la 10% din bugetul său anual. În aprilie, Dmitri Rogozin și-a anunțat intenția de a reduce costurile lansărilor Roscosmos cu 30% pentru a putea fi competitivi cu prețurile SpaceX. Șeful agenției spațiale ruse, finanțata integral de stat, chiar s-a plâns de subvențiile primite de SpaceX de la NASA.

Aceasta rivalitate dintre SpaceX și Rusia își are originile la începuturile companiei. În 2001, Elon Musk a mers la Moscova cu scopul de a cumpăra rachete vechi pe care dorea să le transforme în rachete low-cost. Lipsa de entuziasm al rușilor pentru proiectul său – și, pentru a fi mai clar, disprețul cu care l-au primit pe acest tânăr care nici măcar nu era implicat în industria spațială – l-a determinat pe Elon Musk, care tocmai împlinise 30 de ani, să-și înființeze propria afacere și să fabrice propriile rachete de la A la Z în Statele Unite.

Sursa: Atlantico

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook