Testarea în masă nu este eficientă. „Este doar un act politic ce ajută la liniștirea populației”

Testarea în masă nu este eficientă. „Este doar un act politic ce ajută la liniștirea populației”

Cu câteva luni în urmă, când epidemia de Covid-19 a atins apogeul, guvernele susțineau că masca sau testarea nu sunt necesare. Dintr-un motiv simplu: nu existau stocuri de măști sau reactivi pentru efectuarea testelor! Astăzi, discursul oficial s-a mutat de la o extremă la alta. Pe de o parte, impunem purtarea măștii (chiar și în exterior) și, pe de altă parte, efectuăm teste în masă.

Rezultatul: laboratoarele s-au trezit complet depășite. Prin urmare, mulți pun următoarea întrebare: este testarea masiva soluția potrivită pentru a încetini răspândirea virusului?

Dr. Lionel Barrand, președintele Uniunii Naționale a Biologilor Medicali din Franța, este unul dintre cei care nu împărtășesc strategia adoptată de guvern. El explică: „Fie testăm pe toată lumea, fie selectiv. Cu o populație de 70 de milioane, testarea tuturor la o rată de un milion de teste pe săptămână ar dura 70 de săptămâni sau peste un an. O sarcină imposibilă. Nicio țară din lume nu a luat o astfel de decizie.”.

„Trebuie să țineți cont de faptul că un test poate fi negativ într-o zi, deoarece persoana este în perioada de incubație și pozitiv a doua zi. Perioada în care testul PCR este pozitiv durează aproximativ o săptămână, în faza de infectare acută. Deci, aceasta nu este o strategie durabilă. Prin urmare, este necesar să vizam persoanele expuse riscului și, mai presus de toate, să le testam la momentul potrivit. Primul pas este de a testa cu prioritate pe cei care au simptome. Și să obținem rapid rezultatele. Apoi, pe cei care sunt în contact cu pozitivii. Dar testul trebuie făcut la șapte zile după contact. Numai așa vom rupe lanțul transmisiei. Asimptomaticii ar trebui testați doar când se întorc din țări în care pandemia e în crestere.”.

Testarea țintită

În mod ciudat, guvernul a lansat această campanie de testare la scară largă fără a consulta Consiliul Superior pentru Sănătate Publică, care contribuie de obicei la strategiile naționale de securitate a sănătății. „Conform testelor la scară largă, există o rată de prevalență între 2% și 5%. Această politică de „testare, testare, testare” pare mai puțin eficientă decât testarea țintită a persoanelor simptomatice într-o politică de „izolare, izolare, izolare” ”, adaugă prof. Didier Lepelletier, șeful serviciului de bacteriologie de la Spitalul Universitar din Nantes. „Este într-adevăr important ca oamenii simptomatici să se izoleze și să se testeze rapid, pentru a preveni pornirea unui focar.”.

Testarea unui milion de oameni pe săptămână este doar un act politic? „Acest lucru ajută la liniștirea populației”, ne-a declarat un oficial de la Agenția Regională de Sănătate, sub protecția anonimatului. Cu toate acestea, Lionel Barrand avertizează: „Dacă nu testăm oamenii potriviți, este contraproductiv. Acest lucru „îmbolnăvește” întreaga noastră industrie prin epuizarea personalului, a reactivilor și blocarea disponibilității mașinilor.” Supraaglomerarea laboratoarelor măreste timpul pentru a obține rezultate, timp în care o persoană are timp să infecteze alte persoane.

Modelul matematic stabilit de cercetătorul de la Imperial College din Londra, Nick Grassley, confirmă această direcție. Potrivit acestui raport, explică prof. Lepelletier, „testarea întregii populații reduce riscul de transmitere a virusului cu 2%, dar atunci când izolăm oamenii simptomatici acasă, precum și familiile lor, rata de eficacitate ajunge la 64%.”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook